Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis po penktadienį vykusios susitikimo su apgyvendinimo, maitinimo, renginių organizavimo, sporto klubų ir kino teatrų verslus vienijančių asociacijų atstovais sako, kad ministerija siūlys maitinimo sektoriui, renginių ir kultūros atstovams pratęsti PVM lengvatą vieneriems metams, o viešbučiams ją taikyti nuolatos.

„Siūlysime maitinimui, renginiams, kultūrai pratęsti šiuo metu galiojančią PVM lengvatą 1 metams. O viešbučiams, vertinant tai, kad dalis klientų yra užsieniečiai, tai yra kaip eksportas, išlaikyti 9 proc. PVM lengvatą nuolat, jos nebepratęsinėti ateityje“, – pažymi V. Jurgutis.

„Nė viena ES valstybė, neskaitant Danijos, netaiko pilno PVM apmokestinimo apgyvendinimo įstaigoms. Manome, kad būtų netikslinga nutraukti lengvatos taikymą, nes taip pablogintume Lietuvos konkurencinę padėti kitų šalių atžvilgiu“, – atkreipia dėmesį jis.

Anot viceministro, verslo situacija po pandemijos dar nėra lengva.

„Matome, kad po pandemijos verslas pamažu atsigauna, tikrai atsigauna pardavimo pajamos. Taip pat mūsų analizės rodo, kad nepaisant to, kad pardavimų skaičiai grįžta į priešpandmeinį lygį, bet išlaidų struktūra, kaštai nuo darbuotojų darbo užmokesčio iki įvairių komunalinių kaštų yra ženkliai išaugę, todėl verslo situacija dar nėra tokia lengva.

Norime, kad jie galėtų pilnai atsistatyti ir grįžti į sėkmingą veiklą ir vėliau tęsti veiklą be papildomų lengvatų“, – kodėl nuspręsta siūlyti pratęsti lengvatą, aiškina viceministras.

Maža to, aptarnavimo sektoriuje prie sunkumų prisideda ir karo Ukrainoje pasekmės.

„Mums reikia kalbėti apie gyvybingą ekonomiką ir sektorius, nes kylantis PVM gali sąlygoti ir kylančias kainas, o šios gali atbaidyti dalį klientų lankytis šiose įstaigose. <...>

Karo kontekste kai kuriems sektoriams tai papildomas iššūkis, nes dalis svečių iš užsienio atsargiau renkasi ne tik Lietuvą, bet ir visą regioną. Tačiau noriu pabrėžti, kad Lietuva – saugi ir kviečiame turistus čia atvykti“, – žurnalistams penktadienį kalbėjo V. Jurgutis.

Viceministras pažymi, kad lengvatos panaikinimas kitais metais dar labiau padidintų paslaugų kainas.

„Dalis sektorių džiaugiasi, kad turėdami lengvatas galėjo mažiau kelti kainas, nes greta pandeminių iššūkių turime ir darbuotojų atlyginimų, komunalinių kaštų ir kitų žaliavų kainų augimą. Dalis verslo džiaugiasi, kad šiandien gali veikti nenuostolingai, planuoja atsigavimą artimesniais metais“, – tikina V. Jurgutis.

Remiantis Statistikos departamento rengiama apklausa, šių metų balandį tik 14 proc. įmonių prognozavo paklausos augimą artėjantį vasaros sezoną. Dauguma verslų buvo nusiteikę pesimistiškai. Tam įtakos gali turėti tikėtinas turistų skaičiaus sumažėjimas, vartotojų įpročių pasikeitimas išaugus kainoms. Lengvatos panaikinimas kitais metais dar labiau padidintų paslaugų kainas.

Jo teigimu, susitikime su verslo atstovais nebuvo kalbėta apie papildomas valstybės pagalbos priemones: „Manau, kad valstybė labai daug prisidėjo pandemijos metu ir po jos įvairiais būdais padėdama verslui.“

Kaip tikina, taikant šią priemonę ir kitąmet, papildomų kaštų 2023 m. negu šiemet nebus.

Vincas Jurgutis

Lengvatinis PVM tarifas apgyvendinimo paslaugoms Lietuvoje jau taikomas septynerius metus. Analizė rodo, kad įvedus lengvatą šio verslo sukuriama vertė ir pačių verslų skaičius pradėjo augti kur kas sparčiau nei kitose ES šalyse. Dvigubai greičiau augo turistų skaičius, tačiau Lietuva pagal ši rodiklį, atsižvelgiant į šalies populiacijos dydį, vis dar atsilieka nuo daugelio ES šalių.

Nuo 2021 liepos 1 d. įsigaliojo 9 proc. lengvatinis Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas nuo pandemijos nukentėjusiems maitinimo ir kultūros sektoriams bei atlikėjams. Jis baigia galioti šių metų pabaigoje.

Viešbučiams nuo 2015 metų pradžios iki šių metų pabaigos taip pat taikomas 9 proc. PVM tarifas.
Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau sakė, kad lengvatinis 9 proc. PVM maitinimo paslaugoms neturėtų būti pratęstas. Anot jos, subsidija turi turėti aiškias ribas, o karo Ukrainoje aplinkybės specifiškai neveikia maitinimo sektoriaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją