„Per vasario 25 – 28 dienas, kai nuotaikos buvo bene slogiausios, Lietuvoje įmonių registras pasipildė 153 įmonėmis, – sako įmonių rizikingumą vertinančios tarptautinės bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – o jei imsime kovą-gegužę, kiekvieną mielą dieną mūsų šalyje buvo įregistruojama beveik po 43 juridinius subjektus. Tuo pačiu metu pernai šis rodiklis siekė 52,1 įmonės per dieną, o ramiais, palyginti su dabar, 2019 metais per dieną buvo steigiama po 35,4 įmonės.“

Su Ukrainos vardu pavadinime

Kaip rodo naujo ūkio subjektų registruotos veiklos, didžioji dauguma verslų ketina bandyti laimę tradiciniuose sektoriuose – prekyboje, paslaugose. Populiarios sveikatos, statybų, transporto, maitinimo paslaugas teikiančios įmonės. Nemažai įregistruota įmonių, kurių pats pavadinimas byloja jas užsiimsiant elektroniniais finansais, saulės energetika.

Tačiau šių dienų aktualijos atsispindi ir steigiamų juridinių subjektų pavadinimuose. Itin daug jų su Ukrainos vardu ir tai daugiausiai šiai šalia remti skirti labdaros fondai ar viešosios įstaigos: Pagalba Ukrainai, Telšiai su Ukraina, Mes su Ukraina, Ukrainian Association of Ambulatory Physicians Fund, Jungtinis paramos Ukrainai fondas, Parama pietų Ukrainai, Pirmoji pagalba Ukrainai, Ukrainos draugai, Atkurkime Ukrainą, Susitelkę Ukrainai, LPF Vilniaus informacinės paramos Ukrainai fondas, Ukrainian Refugees, Long Live Kharkiv, Truck Help UA-LT, Malva Ukrainiečių integracijos centras ir dar daug daug kitų. Beje, jau įregistruota ir viešoji įstaiga Ukrainos mokykla.

Dideliame kovą-gegužę gimusių įmonių sąraše nemažai ir tokių, kurių pavadinimai ar veikla turi tiesioginių asociacijų su karo pramone, kariniais reikalais ar saugumu. Tai mažosios bendrijos Spartan Arms, Kareivita, Neskraidymo zona, viešoji įstaiga Medikai barikadose, tarptautinės organizacijos Medecins Sans Frontieres filialas Lietuvoje, bendrovės Lithuanian Defense Services ir Unmanned Defense Systems.

Tarp neseniai įregistruotų Lietuvoje ir didžiųjų duomenų srityje besispecializuojančios JAV kompanijos „Palantir Technologies“ padalinys Lietuvoje. Vieni iš šios kompanijos klientų – specialiosios tarnybos.

Ir partija, ir lobistai

Tačiau, kaip pastebima pranešime spaudai, prasidėjus karui Lietuvoje steigėsi ir kitos įdomios įstaigos, pavyzdžiui, Sauliaus Skvernelio vadovaujama partija Demokratų sąjunga Vardan Lietuvos, tarptautinės audito kompanijos Moody‘s Deutschland GmbH padalinys, programavimo paslaugas teikiančios įmonės TGW limited filialas Lietuvoje.

Beje, iš visų naujai atsiradusių kompanijų joje šiuo metu darbuojasi daugiausiai žmonių – 53. 708 naujokės samdo vieną – dešimt darbuotojų (tik vieną darbuotoją – 442), daugiau dešimties – 17. Balandžio 19 dieną įregistruota ir Lietuvos lobistų asociacija, o kovo 29-ąją – Lietuvos laidynių sporto asociacija. Laidynių sinonimas Lietuvoje – svaidyklės arba „ragatkės“.

Per tris karo mėnesius Lietuvoje atsirado 144 asociacijos, 85 paramos ir labdaros fondai, 1 politinė partija, 246 viešosios įstaigos. Populiariausia juridinė forma kaip ir anksčiau išlieka mažoji bendrija (1926 įmonės), antroje vietoje liko uždarosios akcinės bendrovės (1402).

Užsieniečiai ir „daugiastaklininkai“

Nors neramumai Lietuvos pašonėje, kaip teigiama viešojoje erdvėje, pabaidė užsieniečius, tačiau, skaitant naujų įmonių vadovų pavardes, neatrodo, kad nevietinių noras kurti verslą Lietuvoje atvėso. Turime nemažai vadovų su vakarietiškomis, rytietiškomis pavardėmis. O tarp sutinkamų slaviškų pavardžių daug tokių, pagal kurias galima būtų identifikuoti Ukrainos, Baltarusijos piliečius.

Turime ir tokių asmenų, kurie per vos tris mėnesius sugebėjo tapti net keliolikos ar keliasdešimt įmonių vadais. Daugiausiai – net 32 – vadovauja profesionaliai įmones pardavimui steigiantis Vytautas Šileikis.

Nepaisant įtampos dėl šalimais vykstančio karo, lietuviai, kurdami savo verslų pavadinimus, nepraranda originalumo ir humoro jausmo, pastebi analitikai. Jie pateikia tokius pavyzdžius: „Bizniukas“, „Tai užtat“, „Storasis Tonis“, „Hevymetal“, „Pliumpt“, „Gulbės ir karaliai“, „Asilas“, „Getšitdonita“, „Sniegas Marse“, „Drąsiau drambly“, „Nelik be ryšio“, „Nulis ar mėnulis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją