„Mūsų (SEB – ELTA) prognozė buvo, kad liepos mėnesį gali indikuoti net ne 25, o 50 bazinių punktų padidinimą. Tai čia, galima sakyti, ECB buvo truputį švelnesnis, negu mes galvojome“, – Eltai teigė E. Petrulis.

Pagal naująsias ekspertų prognozes, 2022 m. metinė infliacija bus 6,8 proc., o 2023 ir 2024 m., numatoma, kad ji sumažės iki atitinkamai 3,5 ir 2,1 proc. SEB analitikas atkreipia dėmesį, kad ilguoju laikotarpiu infliacijos prognozė jau viršija paties ECB nubrėžtą siektiną kainų augimo lygį.

„Jeigu patys ECB prognozuoja, kad visą prognozių laikotarpį infliacija bus virš jų pačių 2 proc. tikslo, tai reiškia, jie mato, jog šitas infliacijos pakilimas yra ilgalaikis. Tai reiškia, kad palūkanų norma bus didinama ne tik artimiausius porą posėdžių“, – aiškino jis.

Todėl, pasak eksperto, nors sprendimą galima vadinti subalansuotu, iš ECB Valdančiosios tarybos buvo galima laukti ir griežtesnio tono, kadangi remiantis ateities sandoriais, rinkos dalyviai iki metų pabaigos tikisi, kad palūkanų normos po 25 bazinius punktus bus didinimas net penkis kartus.

„Akivaizdu, kad ECB bijo paleisti infliacijos kontrolę, rinkos lūkesčius, kad jie netaptų nevaldomi, nes tada kainų augimą suvaldyti bus dar sunkiau. Dėl to griežtina retoriką, patys turbūt jausdami, kad netgi šiek tiek vėluoja“, – tvirtino E. Petrulis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Nyderlanduose į pinigų politikos posėdį susirinkusi ECB Valdančioji taryba apsisprendė jau nuo liepos 1 d. nutraukti grynuosius turto pirkimus pagal turto pirkimo programą (TPP) ir paskelbė, kad jau kitame posėdyje bazines palūkanų normas ketinama didinti 25 baziniais punktais.

Kaip ir prognozuota, kol kas palūkanų normos išlieka nepakeistos: pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų normos lygios 0 proc., ribinio skolinimosi galimybės palūkanų normos siekia 0,25 proc., o indėlių palūkanų normos sudaro -0,5 proc.

Dar vieną palūkanų normų didinimą Valdančioji taryba planuoja rugsėjo mėnesį. Pranešime pažymima, kad pasirinkimas, kiek spartus turėtų būti kėlimas, priklausys nuo atnaujintos vidutinės trukmės infliacijos perspektyvos. Jei prognozė išliks panaši ar pablogės, šiame posėdyje bus tikslinga imtis tolesnio kėlimo.

Bankas taip pat neatmetė, kad „laipsniškas ir tvarus“ palūkanų normų didinimas bus galimas ir toliau, siekiant pasiekti ECB užsibrėžtą 2 proc. infliacijos tikslą.

Kitas ECB valdančiosios tarybos posėdis numatomas liepos 21 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją