„Stebėdami beprecedentes Rusijos pradėto karo Ukrainoje sukeltas ekonomines pasekmes, negalime leisti agresorei įtvirtinti naratyvo, jog Vakarų sankcijos lemia gręsiančią maisto krizę. Tai dar vienas Rusijos bandymas šantažuoti pasaulį ir maisto tiekimą paversti jai patogiu įrankiu kitų šalių sąskaita.

Pradėdama karą Rusija pažeidė vertybinius Pasaulio banko principus – skatinti ilgalaikę plėtrą ir mažinti skurdą – todėl visiškai nepriimtina, jog iki šiol agresorė dalyvauja tarptautinių sprendimų priėmime. Raginame suspenduoti Rusijos narystę Pasaulio banke ir nepasiduoti jos šantažui“, – pažymėjo finansų ministrė.

Anot ministrės, karas išryškino tam tikrus skirtumus tarp Pasaulio banko valstybių narių, kurie apsunkina strateginius pagalbos Ukrainai sprendimus. Pasak ministrės, reikia vieningai koordinuoti plačios apimties veiksmus, pabrėžiant tikrąsias maisto krizės, energijos kainų, infliacijos priežastis – Rusijos imperialistines ambicijas ir karinę agresiją. Būtent Pasaulio banko lyderystė ir pastangos yra labai naudingi siekiant skatinti diskusijas apie tikrąsias karo ekonominių padarinių priežastis.

Pirmojoje dienos diskusijoje ministrė G. Skaistė atkreipė dėmesį ir į daugiau nei šimtą dienų vykstančio karo sukeltas ekonomines pasekmes – ūkių augimo lėtėjimą ir istorinę infliaciją visoje Euro zonoje – bei humanitarinę ir artėjančią maisto krizes.

Anot jos, Pasaulio bankas ir toliau turėtų mobilizuoti resursus, kaip tai darė nuo pat karo pradžios, ir pasinaudoti visais galimais instrumentais padėti Ukrainai ir šiuo nesuvokiamai sudėtingu laikotarpiu ir ruoštis jos atstatymui.

„Turint omenyje ypatingai didelius resursus, kurių prireiks Ukrainai ir jos ekonomikai atkurti, ypač svarbu surasti būtiną balansą tarp dotacijų ir paskolų, siekiant užtikrinti Ukrainos ekonominį tvarumą. Svarbu suvokti, jog Ukrainos atstatymas gali prasidėti iš priešo atgautose teritorijoje dar nepasibaigus karui“, – sakė ministrė G. Skaistė.

Galiausiai, kaip teigė ministrė, atsižvelgiant į besikartojančias pasaulines krizes, atitinkamai, būtina remti Ukrainą bei spręsti platesnes pasaulines karo pasekmes, kad būtų išvengta vystymosi nesėkmių pažeidžiamiausiose ir skurdžiausiose šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją