Su UAB „Kauno stiklo“ direktoriumi ir AB „Panevėžio stiklo“ fabriko valdybos pirmininku Evaldu Sauliūnu „Delfi“ kalbėjosi apie stiklo pramonės situaciją, susidariusį spalvoto ir skaidraus stiklo trūkumą bei kokios tai įtakos turės galutinių pirkėjų piniginėms.

– Šiuo metu aludariai sako, kad šalyje yra gana stiprus spalvoto stiklo taros trūkumas. Kas, jūsų manymu, jį lėmė bei kas bendrai dedasi rinkoje?

– Aludariai dalį spalvoto stiklo butelių anksčiau importuodavo iš Ukrainos, Baltarusijos ir iš Rusijos, o užsidarius šioms rinkoms dabar sako, kad jų trūksta.

Tiesiog šiuo metu netekus rinkų yra keičiami ir ieškomi kiti gamintojai, o logiška, kad jų ieškoma ir kreipiamasi į artimiausius, nes stiklo pramonėje pagamintų butelių toli nenuveši, logistikos kaštai daro didelę įtaką kainoms.

Technologiškai, pas vieną gamintoją nutraukus spalvoto stiklo butelių gamybą, pradėti ją pas kitą, reikia laiko, tam reikia pusmečio.

Evaldas Sauliūnas

– Ar tai reiškia, kad dabar UAB „Kauno stiklas“, kuris dirba su spalvotu stiklu, turės daugiau užsakymų iš minėtų įmonių, nes yra bandoma pakeisti minėtas prarastas rinkas?

– Ne visai.

Aludariai anksčiau savo jau paruoštus gaminius taip pat pardavinėdavo į Rusiją, Baltarusiją Ukrainą, o „Kauno stiklas“ aludariams buvo pagrindinis spalvoto stiklo tiekėjas.

Dabar jų pardavimai į šias šalis yra arti nulio, o tai reiškia, kad butelių, kurie buvo užsakomi šioms rinkoms, jau nebereikia.

Todėl mūsų gamyba jiems sumažėjo, tačiau iš kitos pusės jie prašo papildomai gaminti tai, ką jie įsiveždavo iš šių rinkų. Maždaug išeina „tas ant to.“

– Kiek jums, UAB „Kauno stiklui“, reikia laiko pasiruošti vykdyti naujus užsakymus?

– Jeigu skiriasi mašinos, skiriasi ir butelių formos.

Jas reikia suprojektuoti, užsakyti, pagaminti testines formas. Jei viskas gerai, tada projektuojamos galutinės formos.

Viskas trunka mažiausiai pusę metų.

– Jeigu jums pasiruošimui reikia pusės metų, kiek tikėtinas scenarijus, kad vasarą, kai gėrimų perkamumas stiklo buteliuose padidėja, turėsime tikrai rimtą spalvotos taros trūkumą?

– Manau, kad dabar yra galimybių vieną butelį bent laikinai keisti kitu, keisti pakuotes.

Galiu pasakyti, kad spalvoto stiklo trūkumas tikrai yra, bet jis susidarė ne dėl gamybos pajėgumų. Mes Kaune turime pakankamai pajėgumų juos pagaminti, tik reikia laiko technologiniams klausimams išspręsti, pasiruošti. <...>

Bendrai, aludariams karas prasidėjo labai prastu laiku.

Pirmus sutrikimus buvo pradėta jausti kovo mėnesį, o kovas aludariams yra pats karštymetis, jie pradeda ruoštis vasaros sezonui, pradeda gaminti padidintus butelių kiekius.

– O kaip su skaidriu stiklu? Taip pat yra trūkumas?

– Manau, kad čia jau turime realų ir rimtą trūkumą. Paklausai išpildyti AB „Panevėžio stiklas“ trūksta gamybinių pajėgumų.

Skaidrus stiklas anksčiau iš Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos didesniais kiekiais buvo vežamas tiek į Lietuvą, tiek į Lenkiją, Latviją. Ypatingai, kalbant apie stiklainius.

– Tai reiškia, kad AB „Panevėžio stiklas“, kuris gamina skaidrų stiklą, nebuvo pasirengęs rinkoms užsidarius gauti tiek užsakymų?

– Taip. Jeigu dabar skaičiuoti, kiek pagaminama Panevėžyje ir bandyti užsakymus įterpti į mūsų gamybinius grafikus, mums tai nepavyktų, nepadengtume trūkumo. Reikėtų papildomų dviejų mėnesių darbo.

– Ką planuojate daryti, kad patenkintumėte staiga Lietuvoje kilusią skaidraus stiklo paklausą?

– Turime paruoštą projektą, rūpinamės jo finansavimu. Šiuo metu derinamės gamybinius terminus dėl įrangos tiekimo, kurie atsidėjo. Bus nauja gamybos linija.

Pajėgumai turėtų didėti tiek, kiek didėjo poreikis ir jį patenkinti. Ją, vėliausiai, planuojame pastatyti per metus, tačiau tikiuosi, kad tai įvyks greičiau, per 6- 8 mėn.

– Kadangi naujos linijos paleidimas užtruks, ar skaidraus stiklo trūkumą pajus ir patys gyventojai, prekybos tinklų pirkėjai? Jei taip, kaip?

– Klausimas teorinis. Yra galimybė gamintojams stiklainių nusipirkti iš kitų rinkų, tolimesnių, tačiau atsiranda kainos klausimas.

Gal tą pereinamą pusmečio laikotarpį, pusmetį, jie jį pirks iš toliau ir mokės daugiau.

– Tai reiškia, kad didėjusi stiklainio kaina atsilieps ir galutinei gaminio kainai, kurią susimokės pirkėjas?

– Manau, kad taip, tačiau po pusmečio viskas turėtų normalizuotis.

Bendrai kalbant, Europos Sąjungoje pagaminimo kaštai yra daugmaž panašūs, tačiau čia didžiausią įtaką daro transportavimo kaštai.

Manau, kad kalbant apie gaminių brangimą, tai galėtų būti centų klausimas, neturėtų būti viršyta daugiau nei 10 centų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją