V. Gapšys kvietė pasidomėti, kokios būtų teisinės galimybės ministerijų sujungimą įgyvendinti.

„Siūlau apsvarstyti galimybę, įvertinti teisiškai: gal yra įmanoma siūlyti sujungti Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas ir atitinkamai sukelti klausimą dėl ministro, kuris turėtų eiti tas pareigas“, – ketvirtadienį Seimo Kovo 11 d. Akto salėje opozicijos parlamentarų posėdyje teigė V. Gapšys.

Jis svarstė, kad ministerijas sujungus, turėtų būti paskirtas naujas ministras – K. Navickas posto netektų, iš pareigų galimai tektų šalinti ir aplinkos ministrą Simoną Gentvilą.

„Jei sujungtos būtų ministerijos, turėtų būti paskirtas naujas ministras. Pažiūrėtume, ar prezidentas patvirtintų tokį ministrą Navicką. Galbūt būtų visai kitas, galbūt net ir ne S. Gentvilas (...) galbūt reiktų išvis naujo ieškoti. Ir šiame procese galėtume aktyviai dalyvauti“, – savo idėją dėstė „darbietis“.

Ketvirtadienį prieš pradedant svarstyti rytinio Seimo posėdžio darbotvarkėje numatytus klausimus, visi opozicijos frakcijų politikai paliko parlamento posėdžių salę ir toliau posėdžiauja atskirai.

V. Gapšys siūlė opozicijos kolegoms siūlyti savo, atskirą darbotvarkę, į kurios formavimą valdančiųjų parlamentarai „negalėtų įsikišti“.

Anot jo, į ją būtų įtraukti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir kiti įstatymo projektai, skirti infliacijos pasekmėms gyventojams švelninti, pavyzdžiui siūlymas taikyti lengvatinį PVM maisto produktams ar degalams. Tokios ne kartą Seimui teiktos iniciatyvos visą laiką būdavo atmetamos.

„Reikia išnaudoti Statuto galimybes, kurios leidžia surinkti trečdalį parašų ir organizuoti savo darbotvarkę. Aš manau, kad šiandien sudarydami darbo grupę turime jai pavesti atrinkti savo įstatymo projektus, kurie yra mums aktualiausi, suorganizuoti plenarinį posėdį, kuris oficialiai būtų teisėtas“, – aiškino politikas.

„Būtinai visi sudalyvaukim, būtinai praeikime pateikimus. Ir manau, kad tik parodydami, kad vieningai galime prabalsuoti už realius projektus ir parodyti, kad nesame susiskaldę, tik tada padarysime proveržį šioje situacijoje“, – sakė V. Gapšys.

ELTA primena, kad Seime trečiadienį sušauktas nenumatytas posėdis, kuriame vien valdančiųjų balsais pritarta žemės ūkio ministro K. Navicko atsakymams į jo interpeliacijos klausimus, todėl ji buvo atmesta.

Už tai, kad ministro atsakymams būtų pritarta, balsavo visi 64 posėdyje užsiregistravę parlamentarai. Balsavime nedalyvavo visos opozicinės frakcijos.

Pasak opozicijos atstovų, taip valdantieji, netikėtai iš vakaro suplanavę ir paskelbę apie trečiadienį vyksiantį posėdį, gelbėjo K. Navicką nuo interpeliacijos.

Jų teigimu, užuot išsprendus šio ministro klausimą laikantis numatytų procedūrų įprastu parlamentiniu būdu, valdantieji pasirinko beatodairišką K. Navicko gelbėjimo planą, todėl dabar žemdirbiams atveriamos galimybės imtis ir kitokių demokratinių veiksmų.

Interpeliacija K. Navickui organizuota gegužę, ją pasirašius 56 Seimo nariams. Ministras kaltintas vangumu sprendžiant įsisenėjusias žemės ūkio problemas bei ieškant, kaip padėti įtampą dėl sudėtingos situacijos trąšų ir kitose žemės ūkio rinkose išgyvenantiems ūkininkams ir maisto gamintojams.

Tuo metu ketvirtadienį, prieš Seimo posėdį opoziciniams socialdemokratams priklausantis Julius Sabatauskas pranešė, kad visi jos atstovai išbraukti iš pirmininkavimo Seimo posėdžiams grafiko. Anot vieno iš Seimo vicepirmininkų, tai reiškia, kad valdantieji parodė norą dirbti be opozicijos.

J. Sabatauskas sakė, kad opozicijos atstovai yra nušalinti nuo pirmininkavimo birželio mėnesį vyksiantiems Seimo plenariniams posėdžiams.

Galiausiai, nors Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma dėl sprendimo vicepirmininkų atžvilgiu atsiprašė, opozicija nusprendė apleisti Seimo posėdžių salę. Posėdžiauti jie nutarė atskirai, Kovo 11-osios salėje.