Lankytojams atidarys žiemą

Ketvirtadienį Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas žurnalistams pasakojo, kad Lazdynų baseiną lankytojams planuojama atidaryti žiemos mėnesiais, greičiausiai gruodį.

„Turim visas prielaidas, kad jau šiemet baseinas bus atidarytas. Darbai visus metus vyko gan sklandžiai, pokytis didelis, artėjame link finišo, kaip galutinai atrodys Lazdynų baseinas. Tikimės, kad visi statybų darbai baigsis rugsėjo pabaigoje, tada prasidės pastato pridavimo procedūros. Priklausomai kiek tai truks, tikimės, kad pirmieji lankytojai jau šiemet čia galės patekti ir ilgai lauktas baseinas galės būti eksploatuojamas“, – sakė jis.

Šiuo metu Lazdynų daugiafunkciame komplekse yra užbaigta apie 90 proc. visų statybos darbų, didysis baseinas yra testuojamas vandeniu, išbandant jo sandarumą.

Tikisi tilpti į 35 mln. Eur biudžetą

Vicemeras tikina, kad darbų apimtis ir jų kaina nėra pasikeitusi, nepaisant augančių žaliavų kainų.

„Pagal pasirašytą sutartį su rangovu, turime vykdomus visus aktavimus. Pradinė suma buvo 21,7 mln. eurų, sutartis pasirašyta dar su buvusiais rangovais, papildomai iš savivaldybės buvo skirta 21 mln. eurų, kad objektas būtų pabaigtas.

Su tais pinigais, kurie buvo išleisti pirmajame etape iki sustojimo, ir papildomai skirtais pinigais turime 35 mln. eurų biudžetą. Nuo pirminio biudžeto – 13 mln. eurų skirtumas, laukia mūsų ilgos ir įtemptos teisinės procedūros pabrangimus susigrąžinti iš buvusio rangovo. Pirmiausia turime pabaigti statybas, žinoti galutinius kaštus, tada prasidės teisminės procedūros, kad išsiieškotume skirtumą nuo pradinės kainos“, – aiškino V. Benkunskas.

Skelbs konkursą operatoriui

„Kainos fiksuotos dabartinėje sutartyje su rangovu. Ji pasirašyta gan neseniai, statybos juda link pabaigos, tai tikimės užbaigti objektą šio biudžeto (35 mln. eurų – Delfi) ribose“, – pridūrė jis.

Anot vicemero, atidarius baseiną lankytojams, dar nebus įrengta SPA zona: „Ją įrenginės atskirai, neuždarant baseino. SPA zoną tikimės įrengti per metus.“

Kai bus gautinai įrengta SPA zona, bus skelbiamas konkursas operatoriui.

„Turime pareigą šį objektą dalintis su operatoriumi, nes naudojamos ES lėšos. Bus skelbiamas konkursas, kai bus galutinai įrengta SPA zona, nes operatoriui reikia atiduoti valdyti visą galutinai pabaigtą objektą“, – pažymi vicemeras.

Laikinai, kol bus įrengta SPA zona, šį objektą pirmaisiais mėnesiai iki konkurso administruos savivaldybės įmonė „Active Vilnius“, kuri šiuo metu administruoja Fabijoniškių baseiną.

Paslaugų kainos paaiškės vėliau

Anot V. Benkunsko, dar neaišku, kiek kainuotų paslaugos baseine. Tikslios kainos paaiškės įvykdžius operatoriaus konkursą, o pradžioje bus nustatytos kainos, kad šios dengtų eksploatavimo kaštus.

„Tikrosios kainos – kiek kainuos įėjimas, kiek kainuos SPA zona, kitos paslaugos - paaiškės, kai turėsime įvykdytą operatoriaus konkursą. Pradžioje, kol objektą administruos savivaldybės įmonė „Active Vilnius“, kainos bus tokios, kad dengtų eksploatavimo savikainą.

Šiai dienai tų skaičiavimų nesame atlikę. Baseinas, kaip objektas, kainuoja. Vien didžiajame baseine palaikyti vandens filtravimo sistemą gali kainuoti apie 100 tūkst. eurų per mėnesį. Tai – nemenki kaštai. Manau, kad lankytojų srautas bus toks, kad tikrai savikainą padengs.

Tikslo daryto didelio biznio ar komercijos su šiuo objektu nėra, nes pirmiausia tai statyta viešaisiais pinigais – tiek ES, tiek savivaldybės biudžeto. Todėl jis turi tarnauti visuomenės poreikiams, o ne tapti pasipelnymo objektu kažkokiam verslo subjektui“, – tikina vicemeras.

Artimiausiuose planuose dar du baseinai

Savivaldybės skaičiavimu, Vilniuje trūksta mažiausiai 8 baseinų.

„Kiekviename mikrorajone ar centrinėje miesto dalyje, kad patenkintume poreikį antrokų plaukimo programai, tiek sportininkams, tiek visuomenės poreikį reikėtų 8 baseinų. Deja, pastaruosius 25 metus Vilniuje baseinai buvo griaunami, bet ne statomi naujai, tai mes vejamės prarastą laiką. Artimiausiu metu turime planuose bent kelis baseinus paleisti į statybų eigą“, – pristatė V. Benkunskas.

Vienas iš jų jau planuojamas 25 metrų baseinas Pilaitėje, jis bus skirtas treniruotėms, laisvalaikiui išskirtinai šio rajono gyventojams. Dar vienas baseinas planuojamas ir Balsiuose, šiuo metu čia savivaldybė dairosi žemės sklypų.

„Daug baseinų trūksta, taip pat kaip ir žemės, ant kurios galėtume pastatyti. Turime nuolatinę kovą ir su Nacionaline žemės tarnyba“, – sakė jis.

Defektų taisymui – beveik 230 tūkst. eurų

Šiuo metu Lazdynų baseinas pildosi vandeniu, sandarumo bandymai esą vyksta sklandžiai, kol kas neaptikta jokių defektų, tad pagrindinis baseinas jau yra beveik baigtas. Rugpjūtį planuojama įjungti cirkuliacinę sistemą baseino vandeniui filtruoti.

Mažesniojo nardymo baseino dugnas šiuo metu klojamas specialia plėvele. Pagrindinis darbų rangovas „Panevėžio statybos trestas“ pradėjo pažeistų vamzdynų remonto darbus, mat buvęs objekto rangovas „Irdaiva“ paliko ne vieną defektą.

Dėl šios priežasties buvo atidėtas statybos darbų pabaigos terminas, nors pernai rudenį savivaldybė žadėjo jau liepos mėnesį praverti baseino duris.

Skaičiuojama, kad pirmojo rangovo paliktų rimtų defektų taisymas – netinkamų varžtų metalo konstrukcijų tvirtinimui keitimas papildomai kainavo 48 tūkst. Eur, o nehermetiškų vamzdynų ir šilumos trasų remonto projektavimas ir darbai – dar 181 tūkst. Eur.

Vilniaus m. savivaldybė siekia, kad žala miestui būtų atlyginta teismo sprendimu.

Olimpiniame baseine iš viso bus įrengta 10 plaukimo takelių. Baseino ilgis sieks 50 metrų. Pakeliamas dugnas, atverčiama sienelė ir pakylanti pertvara leis padalinti olimpinį baseiną į dvi arba tris zonas. Vienoje dalyje baseino gylis galės būti reguliuojamas nuo 0 iki 3 metrų. Technologija leis kokybiškai ir lengvai užtikrinti baseino lankytojų saugumą.

Analogiškai įrengiamas ir antrasis – nardymo baseinas, taip pat turėsiantis pakeliamą dugną, kuris pagal poreikį galės būti nuleidžiamas į 0-5 metrų gylį.

Baseinų įrengimo darbus atlieka pagrindinio rangovo, „Panevėžio statybos tresto“, partneriai – baseinų įrengimo įmonė iš Olandijos „Variopool BV“.

Lazdynų sporto centras su 50 ir 25 metrų plaukimo takeliais, 1,2 tūkst. vietų žiūrovams, atskiru šuolių į vandenį baseinu, pirtimis ir treniruočių salėmis vietoje nugriauto sovietmečiu statyto baseino pradėtas statyti 2017-aisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)