Kainoms kylant, o infliacijai toliau augant, daugiau optimizmo gyventojams gali įpūsti Lietuvoje misiją užbaigusio Tarptautinio Valiutos Fondo (TVF) prognozės.

„Jeigu karo padėtis neblogės, biržos prekių, energetikos, maisto kainos turėtų stabilizuotis arba antroje metų pusėje, metų pabaigoje, arba kitų metų pradžioje ir, atitinkamai, infliacijos lygis Lietuvoje turėtų daugiau mažiau stabilizuotis“, – teigė TVF misijos vadovas Barja Gracia.

Tačiau tik Lietuvos bankas (LB), tiek ekonomistai šalies gyventojams žadėti mažesnių kainų neskuba.

„Antroje metų pusėje mes turėtume matyti infliacijos tempo lėtėjimą vien dėl bazės veiksnių, bet ar pačios kainos pasuks žemyn, tai dar turėsime pažiūrėti“, – aiškino LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tikino, kad tikėtis, jog kainos grįš į buvusį lygį, ko gero, neverta.

„Mes kalbame apie kainų augimo sumažėjimą, bet nežinau ar kas turi vilčių, kad per artimiausius 12 mėn. kainos sugrįš į tą buvusį lygį, jos galbūt ir niekad nebegrįš į tą lygį, kuris buvo“, – sakė ekonomistas.

Tadas Povilauskas

Dabartinė 18,5 proc. infliacija Lietuvoje – ne riba. TVF sako, kad iki liepos ji toliau stiebsis į viršų. Ekonomistai priduria, kad 20 proc. ribą infliacija pasieks dėl elektros ir gamtinių dujų buitiniams vartotojams padidėjimo, o vėliau ekonomika turėtų lėtėti.

„Kai kalbame apie vidutinę šių metų infliaciją, manau, beveik nebeįmanoma, kad mes turėtume mažesnę negu 15 proc. vidutinę metinę infliaciją. Greičiausiai ji bus 16 proc., gal net ir didesnė“, – teigė T. Povilauskas.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė neatmeta, kad jei prognozės nepasitvirtins ir rudenį infliacija toliau didės, bus siūlomos naujos pagalbos priemonės gyventojams.

„Dabartinės prielaidos yra tokios, kad visgi rudenį matysime infliacijos lygio nusistovėjimą ir pradėjimą leistis žemyn. Jeigu matysime, kad situacija yra kitokia, tuomet rudenį galėtų būti pasiūlytos kažkokios papildomos priemonės, bet tam neapibrėžtumas šiandien yra pernelyg didelis“, – teigė ministrė.

Gyventojai taip pat pasisakė, ką mano apie valdžios veiksmus, susijusius su augančia infliacija.

„Aš ne ekonomistė, sunku pasakyti, ar daro pakankamai. Aišku, visi žmonės įpratę sakyti, kad va, valdžia neduoda, bet gal mes ir patys kažką galime“, – kalbėjo viena gyventoja.

„Ne viskas vyksta piršto spragtelėjimu, tai manau, kad čia yra ilgas procesas, tam tikri įvykiai tai lemia ir ne viskas padaroma per sekundę“, – teigė kitas gyventojas.

TVF pabrėžia, kad Lietuvos ekonomika, palyginti su kitomis Europos valstybėmis, greitai atsigavo po COVID pandemijos, bet to pozityviai vertino Vyriausybės pasiūlytą 2 mlrd. Eur antiinfliacinį paketą bei naujai siūloma NT mokestį.

„Mes manome, kad Vyriausybė eina gera kryptimi ir tikimės, kad Vyriausybei pavyks priimti šį svarbų teisės aktą“, – sakė B. Gracia.

TVF pastebi, kad mūsų šalyje mokesčių nėra daug, todėl rekomenduoja imtis veiksmų, siekiant įgyvendinti žaliąją politiką.

„Mes pasiūlėme, kad reikėtų įvesti naujus arba didinti mokesčius aplinkosaugos srityje. Jei Lietuva nori įgyvendinti savo tikslus 2030 m., būtina įvesti šiuos pakeitimus“, – teigė atstovas.