Pagal susitarimą Bendrijos narės turės įvertinti, ar minimalus darbo užmokestis jų šalyse užtikrina tinkamą gyvenimo lygį atsižvelgiant į socialines ir ekonomines sąlygas, gyventojų perkamąją galią ar darbo našumą.

Išskaitymai iš minimalios algos arba jos keitimas turės būti proporcingi bei turėti teisinį pagrindą – pavyzdžiui, susigrąžinant per dideles sumokėtas sumas arba vykdant teisminių ar administracinių institucijų sprendimus.

Susitarta, kad Bendrijos narės turės stiprinti kolektyvines derybas dėl atlyginimų. Šalys, kuriose į tokias derybas įtraukta mažiau nei 80 proc. dirbančiųjų, turės parengti planą, kaip didinti šią dalį.

ES institucijos taip pat susitarė sukurti stebėsenos ir kontrolės sistemą, leisiančią spręsti fiktyvaus savarankiško darbo, neapskaitomų viršvalandžių ar padidėjusio darbo krūvio problemas. Bendrijos narių institucijos turės užtikrinti darbuotojų teisę į žalos atlyginimą, taip pat imtis būtinų priemonių, kad apsaugotų darbuotojus ir profesinių sąjungų atstovus.

Susitarimą turės patvirtinti Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komitetas, Europos Parlamentas bei ES narės.

Šiuo metu minimalus atlyginimas numatytas 21-oje iš 27 ES valstybių. Austrijoje, Kipre, Danijoje, Suomijoje, Italijoje ir Švedijoje darbo užmokestis nustatomas kolektyvinių derybų būdu.

2021 metais mažiausias minimalus atlyginimas buvo mokamas Bulgarijoje (322 eurai), didžiausias – Liuksemburge (2202 eurai). Lietuvoje minimali alga siekia 730 eurų (iki mokesčių).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją