Jeigu Seimas tam pritars, loterijos bilietus nuo 2023 metų sausio galės pirkti asmenys tik nuo 18 metų.

Dabar loterijų bilietų pirkėjų amžius neribojamas, o atsiimti laimėjimą galima tik nuo 16 metų. Laimėjimai už anksčiau, iki įsigaliojant naujai tvarkai įsigytus loterijos bilietus jiems būtų išmokami iki 2023 metų sausio 31-osios.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti Loterijų įstatymo pataisas, kurias pasirašė trys dešimtys Seimo narių iš beveik visų frakcijų. Už balsavo 91 Seimo narys, prieš buvo 7, o susilaikė 17.

Seimas atsisakė šiuo klausimu prašyti Vyriausybės išvados. Toliau pataisos bus svarstomos birželio 21-ąją.

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko, kuris yra vienas šio siūlymo autorių, dalis loterijų pasižymi ypač dideliu azartiškumu.

„Puikiai žinome, kad loterijų pobūdis palaipsniui keičiasi ir vis didesnę dalį užima dideliu azartiškumu pasižyminčios internetinės momentinės loterijos, todėl šiuo įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad azartiniai lošimai šiuo atveju būtų prieinami tik pilnamečiams nuo 18 metų“, – pristatydamas pataisas teigė M. Majauskas.

Pasak jo, Lietuva yra vienintelė Europos Sąjungos šalis, kuri neriboja gyventojų dalyvavimo loterijose; „Bet kokio amžiaus žmogus, net ir vaikai, nepilnamečiai gali dalyvauti loterijose“.

Tuo metu demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Domas Griškevičius piktinosi, kad valdantieji siekia nustatyti vis daugiau draudimų.

„Stebint įvairius pasiūlymus, nepaisant to, kad dešiniųjų dabar valdžia yra ir liberaliosios jėgos bei konservatoriai, dažnu atveju jau tuoj perspjausite buvusią draudimų Vyriausybę ir Seimą su savo pasiūlymais viską drausti, nepasitikėti laisvo žmogaus galimybėmis, valia ir panašiai“, – kalbėjo D. Griškevičius.

Loterijos organizatorius ir bilietų platintojus ketinama įpareigoti reikalauti asmens dokumento, o jo neparodžius neparduoti jam loterijos bilieto.

2021 metais išplatinta loterijos bilietų už 129,1 mln. eurų – 21,4 proc. daugiau nei 2020 metais, o išmokėta 71,7 mln. eurų laimėjimų – 20,7 proc. daugiau.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją