„Pagal teismo nutartį „Italiana LT“ turėjo padengti 236,2 tūkst. eurų nuostolius bendrovei „Kopparbergs Bryggeri“. Šiuo metu esame pateikę regresinį ieškinį „Panevėžio stiklui“, kad pastarasis kompensuotų nuostolius, kurie susidarė dėl nekokybiškų butelių tiekimo“, – rašoma Registrui centrui pateiktame „Italiana LT“ metiniame pranešime.

Bendrovių ginčas prasidėjo dar 2016 metais, kai Švedijos įmonė vienašališkai nutraukė sutartį, pagal kurią „Italiana LT“ jai teikė gėrimų išpilstymo į butelius ir pakavimo paslaugą, tačiau jau pirmąją sidro partiją – per 350 tūkst. butelių – išvežus pirkėjams į Jungtinę Karalystę sulaukta kelių dešimčių pranešimų apie sprogusius butelius.

Lietuvos įmonė teismo prašė priteisti 128 tūkst. skolą už paslaugas, o „Kopparbergs Bryggeri“ pateikė beveik 450 tūkst. eurų priešieškinį prašydama atlyginti nuostolius.

Kauno apygardos teismas 2019-ųjų liepą konstatavo, kad nuostoliai atsirado dėl abiejų bendrovių kaltės, „Italiana LT“ ieškinį atmetė, o Švedijos įmonei priteisė pusę prašomos sumos. Pernai rugsėjį Apeliacinis teismas paliko galioti šią sprendimo dalį.

Į bylinėjimąsi trečiuoju asmeniu įtrauktas butelių gamintojas „Panevėžio stiklas“ laikėsi pozicijos, kad buteliai atitiko standartus ir buvo kokybiški.

„Italiana LT“ teigimu, eliminavus dėl šios bylos patirtus nuostolius, pernai įmonės pelnas iki mokesčių, palūkanų ir amortizacijos atskaičiavimų (EBITDA) siekė 82 tūkst. eurų.

„Italiana LT“ grynasis nuostolis pernai išaugo 73,6 proc. iki 433,8 tūkst. eurų (249,9 tūkst. eurų), ji gavo 6,8 mln. eurų pajamų – 5,7 proc. daugiau nei 2020 metais (6,4 mln. mln. eurų).

„Italiana LT“ teigimu, nedidelį pajamų augimą lėmė sušvelninti apribojimai dėl COVID-19 pandemijos ir padidintos kainos pirkėjams, bet apyvarta vis tiek neatsistatė iki 2019 metų lygio.

Bendrovė pabrėžia, kad dėl Europos Sąjungos sankcijų Baltarusijai pardavimai šioje šalyje smuko keturis kartus, įtakos jiems turėjo ir Kinijos veiksmai Lietuvos atžvilgiu – nežiūrint sumokėtų avansų, Kinija atšaukė susitarimus.

Šiemet įmonė planuoja plėsti eksportą ir jo svorį pardavimų krepšelyje padidinti iki 50 proc. Pagrindinės įmonės užsienio rinkos yra Baltijos šalys, tačiau planuojami pardavimai ir Honkonge, Izraelyje, Bulgarijoje, Lenkijoje, Airijoje.

Įmonė nurodo, kad šiemet jos rezultatams įtakos turės karas Ukrainoje: vasarį ji buvo pasirašiusi kelis naujus susitarimus dėl produkcijos tiekimo į 450 Ukrainos parduotuvių, taip pat išaugusios žaliavų kainos ir butelių trūkumas Europoje, nes Ukrainoje buvo susprogdinta viena didžiausių butelių gamyklų – „Gostomel Vetropack“, iš kurios „Italiana LT“ pirko butelius.

Praėjusių metų pabaigoje „Italiana LT“ dirbo 51 darbuotojas (2020 metų pabaigoje – 60).

Bendrovės akcijos priklauso trims Lietuvos piliečiams ir bendrovei „Itar LT Invest“, kurios akcininkas yra Lietuvos pilietis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją