„Galime sakyti, kad tai veikia labiausiai išorinės problemos. Pirmas dalykas, tai yra pandemija, visiškai neseniai atsivėrusios sienos, antras dalykas – Rusijos karas Ukrainoje. Tačiau be išorinių problemų turime ir vidinių skaudulių – tai yra nepakankamas Lietuvos turizmo rinkodaros finansavimas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Ž. Gavelienė.

„Tam būtina numatyti lėšas iš valstybės biudžeto ir tam būtini resursai, kad Lietuva šiandien skambėtų garsiai. Taip, kaip mes skambame „drąsi šalis“, norėtume būti ir svetinga šalis, kuri laukia turistų“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, šis verslas dėl biurokratinių kliūčių negavo jokios nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms skirtos subsidijos, todėl įmonėms reikalinga pagalba išlaikant darbuotojus, taip pat ieškant naujų rinkų.

„Kodėl būtina persiorientuoti į kitas rinkas? Todėl, kad, tikėtina, turistų iš Rusijos arba rusakalbių turistų, kurių mes turėjome apie penkiasdešimt procentų prieš pandemiją, greitu laiku tikrai neturėsime. Todėl būtina atrasti naujas rinkas, kad būtų užpildyta infrastruktūra ir būti gauti tie patys milijardai pajamų, kaip buvo prieš pandemiją“, – teigė turizmo sektoriaus atstovė.

Anot jos, užsienio turistų skaičius, palyginti su ikipandeminiu laikotarpiu, sumažėjo daugiau nei 70 proc.

Statistikos departamento duomenimis, užsieniečių kelionių su nakvyne skaičius Lietuvoje pernai, palyginti su 2020 metais, išaugo 1,2 proc. iki 947,6 tūkst., o vienadienių keliautojų sumažėjo 14,8 proc. ir siekė 1,15 mln.

Ž. Gavelienės teigimu, patyrusių darbuotojų poreikis – didžiausias iššūkis sektoriuje. Jos teigimu, kelionių organizavimo versle dabar dirba 1770 žmonių – beveik perpus mažiau nei prieš pandemiją, kai jų buvo daugiau nei 3300.

„Didžiausias iššūkis visoje turizmo industrijoje yra darbuotojai, turintys patirtį. Mes taip lengvai apmokyti darbuotojų negalime. Reiškia, mes netekome 50 procentų darbuotojų. Mūsų darbas nepalengvėjo (...) Mums darbo yra daugiau, kurį turime padaryti, žmonių turime mažiau, o pritraukti į turizmą žmonių nėra taip paprasta“, – teigė Ž. Gavelienė.

Pasak jos, dalis darbuotojų buvo atleista, dalis sumažėjus atlyginimui darbą paliko patys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją