Kovą pranešta, kad tiek energetikos bendrovė „Green Genius“, tiek „Modus Group“ automobilių verslas nusprendė trauktis iš Baltarusijos.

Kaip „Delfi“ sakė „BMW Group“ atstovas Afrikai ir Rytų Europai Jeanas-Michelis Juchetas, jie apie „Modus Group“ sprendimą buvo informuoti.

„Žinome apie nepriklausomą „Autoimex“ sprendimą sustabdyti savo veiklą (per 6–12 mėnesių) ir sustabdyti savo importo į Baltarusiją sutartį. Prašau suprasti, kad šiuo metu apie BMW grupės prekės ženklų ateitį Baltarusijoje komentuoti negalime“, – sakė jis.

J.-M. Jucheto paminėta „Autoimex“, tai viena „Modus Group“ įmonių.

Savo ruožtu „Modus Group“ komunikacijos vadovė Ugnė Bartašiūtė sakė, kad jie šiuo metu ieško pirkėjo šioje šalyje veikiančiai BMW automobilių prekyba užsiimančiai įmonei.

„Įgyvendinti pasitraukimą planuojama iki metų pabaigos, – sakė ji. – Jei Baltarusijoje toliau bus prekiaujama naujais BMW automobiliais, šia veikla nebeužsiims mūsų grupės įmonės.“

Taigi, šiuo metu nėra aiškių sprendimų, ar „BMW Group“ 2023 metais turės oficialų atstovą Baltarusijoje.

Ieško sprendimo

U. Bartašiūtė „Delfi“ dar informavo, kad Baltarusijoje automobilių verslo veiklą vykdo šios „Modus Group“ kontroliuojamos įmonės: pastatą, kuriame yra BMW salonas, valdanti „Unimodus“, oficialus importuotojo atstovas „Autoimax“ ir automobilių mažmeninės prekybos veikla užsiimanti „Avtoideya“.

„Modus Group“ valdybos narys Olegas Martyniukas anksčiau yra sakęs, kad svarsto visus galimus išėjimo scenarijus ir konsultuojasi su partneriais.

„Ieškome sprendimo atsakingai ir dėl to, kad šioje rinkoje turime apie 100 darbuotojų. Šiuo metu veiklą tęsime, tačiau mūsų tikslas palikti Baltarusijos rinką – prie to intensyviai dirba visa komanda“, – sakė jis.

Olegas Martyniukas

„Modus Group“ automobilių ir originalių atsarginių dalių pardavimai, kėbulų remontas ir einamieji techninio aptarnavimo pardavimai Baltarusijoje pernai sudarė apie 15 proc. visos grupės automobilių verslo prekybos apyvartos.

Minske veikia 7 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos salonas, kuriame vykdoma prekyba kompanijos BMW gamintojo prekės ženklais bei jų priežiūra.

Kitose rinkose grupė turi išskirtines 12 prekių ženklų automobilių prekybos teises, tarp jų „Porsche“, „Bentley“, „Aston Martin“, „Maserati“, „Fiat“, „Jeep“ ir kt.

Dirbo su ERPB

Apie pasitraukimą iš Baltarusijos pranešusi „Green Genius“ šioje rinkoje projektus vystė bendradarbiaudama su strateginiu partneriu – Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB), kuris suteikė finansavimą jų statyboms.

ERPB atstovas spaudai Antonas Usovas „Delfi“ sakė, kad jų bankas Baltarusijoje naujų investicijų neatliko nuo 2021 metų.

„2022 metų balandį ERPB valdytojų taryba nusprendė sustabdyti Baltarusijos prieigą prie banko išteklių. Mūsų biuras Minske nedirba“, – sakė jis ir dėl „Green Genius“ planų nukreipė atgal į pačią įmonę.

Biodujų jėgainės ir saulės elektrinės

U. Bartašiūtė išvardijo, kad saulės elektrinė Baltarusijoje valdoma įmonės „Modus Projects“. Tuo metu biodujų jėgainės valdomos per įmones „Parochonskoe Biogas“, „Zadneprovskyi biogas“, „Kabylovka Biogas“, „Severnyj Biogas“, „Belovezha Biogas“, „Mir Biogas“ ir „BG 17“.

„Papildomos įmonės, kurios aptarnauja arba valdo anksčiau įvardintas įmones: „Renvia Servis“, „Green Biogas“, „Modus Biogas“. Visos įmonės yra kontroliuojamos „Modus Group“, – sakė U. Bartašiūtė.

„Green Genius“ vadovas ir „Modus Group“ valdybos narys Ruslanas Sklepovičius sakė, kad bendrovei Baltarusijoje priklauso 8 biodujų jėgainės ir vienas saulės elektrinių parkas, iš viso šalyje dirba daugiau kaip 60 darbuotojų.

Jis aiškino, kad tai infrastruktūriniai projektai, kurių, deja, nėra galimybės tiesiog imti ir perkelti kitur.

„Be to, jaučiame atsakomybę ne tik prieš partnerius, bet ir darbuotojus, kurie daug metų buvo mūsų komandos dalis. Todėl dirbame su finansiniais partneriais, teisininkais, konsultantais ir kitomis susijusiomis šalimis, ieškodami geriausių ir greičiausių išeičių esamoje situacijoje“, – sakė jis.

Anot jo, kaimyninė šalis bendrovei yra santykinai nedidelė rinka, kurioje investicijos į plėtrą buvo sustabdytos dar po tarptautinės bendruomenės nepripažįstamų 2020 metų prezidento rinkimų.

Ruslanas Sklepovičius

Visame „Green Genius“ atsinaujinančios energetikos projektų portfelyje – įskaitant išvystytus ir dar vystomus projektus – jėgainės Baltarusijoje sudaro mažiau nei 1 proc. visos galios (15,6 MW). Rusijoje bendrovė jokios veiklos nevykdė ir nevykdo.

Juridinių asmenų registro duomenimis, „Green Genius“ akcininkai yra komanditinė ūkinė bendrija „Green Genius Partners“ (jos partneriai – „Modus Energy“ ir R. Sklepovičius) ir „Modus Energy“.

Šeimos verslas

„Modus energy“ akcininkas yra Nyderlanduose registruota „Modus Energy International“, o jos akcininkas „MG NL holding“. Nyderlandų registro duomenimis, vienintelis šios įmonės akcininkas yra K. Martinkėnas.

K. Martinkėnas 2019 metų tyrimo „Lietuvos turtingiausieji“ duomenimis, buvo 16 turtingiausias verslininkas šalyje. Jo turtas įvertintas 125 mln. eurų.

„Modus Group“ vadove dirba K. Martinkėno dukra Ainė Martinkėnaitė-Martyniuk. Jos vyras O. Martyniukas užima grupės valdybos nario pareigas.

Ainė Martinkėnaitė-Martyniuk

„Modus Group“ prisistato veikianti 11 Europos rinkų. Grupės pagrindinė veikla apima keturias sritis – atsinaujinančią energetiką („Green Genius“), mobilumo paslaugas („CityBee“, „MyBee“), automobilių verslą (14 gerai žinomų prekės ženklų), grupė taip pat valdo investicinių fondų valdymo įmonę „Modus Asset Management“.

Grupės istorijos pradžia – 1993 metai, kai Lietuvoje pradėta prekiauti BMW automobiliais. 2003 metais pradėtas automobilių parkavimo aikštelių verslas „Unipark“. „Green Genius“ įsteigta 2011 metais, „CityBee“ – 2012-aisiais.

Konsoliduotos „MG NL holding“ finansinės ataskaitos duomenimis, 2021 metais grupė gavo 457,7 mln. eurų pajamų, uždirbo 13,4 mln. eurų grynojo pelno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)