Įmonės pajamas 2021-aisiais labiausiai didino išaugusi su Covid-19 pandemija susijusių produktų gamyba, teigiama Registrų centrui pateiktoje įmonės veiklos ataskaitoje.

„Esminė pajamų augimo priežastis – tiesiogiai su Covid-19 pandemija susijusių produktų gamyba ir didžiulis jų poreikis. Ligos diagnostikai yra plačiai naudojami kompanijos įmonėse gaminami produktai, įskaitant ir Vilniuje gaminamus reagentus“, – rašoma ataskaitoje.

Pasak jos, su pandemija tiesiogiai nesusijusių reagentų pardavimai taip pat augo, nes tiek valstybės, tiek verslas skiria daugiau lėšų moksliniams tyrimams, o biotechnologijų sektorius visame pasaulyje auga.

Pajamas gali mažinti atslūgusi pandemija

Šiemet, atslūgus pandemijai, bendrovės produktų gali reikėti mažiau, daug kas priklausys nuo pasaulio valstybių kovos su koronavirusu strategijų.

„Valdant pandemiją gali keistis viruso PGR testavimo apimtys ir bendrovės gaminamų produktų šiai rinkai poreikis. Jis pasaulyje priklausys ne tik nuo pandemijos eigos, bet ir nuo konkrečių valstybių sprendimų, kaip valdyti situaciją, pavyzdžiui, ar išliks nemokamas testavimas, kokios bus testavimo apimtys ir pan.“, – teigiama ataskaitoje.

„Thermo Fisher Scientific Baltics“ taip pat gamina komponentus vakcinai nuo Covid-19, o mažėjanti jų paklausa gali paveikti įmonės rezultatus, tačiau jų technologiją galima taikyti ir kitų produktų gamybai.

„Bendrovė, gamindama komponentus, tiesiogiai dalyvauja Covid-19 vakcinų tiekimo grandyje. Nors jų poreikis 2022 metais gali kisti, pati technologija yra daug žadanti: jos pagrindu yra kuriami ir kiti nauji terapijos preparatai“, – pranešė bendrovė.

Bendrovės pajamas šiemet gali paveikti ir Rusijos pradėtas karas Ukrainoje, nes reaguojant į saugumo situaciją valstybės keis savo investicijų politiką bei mažins mokslo finansavimą.

„Valstybės gali koreguoti savo biudžetų išlaidas – vietoj planuotų investicijų į ekonomikos skatinimą valstybės gali daugiau lėšų skirti stiprinti gynybos sektorius, kas potencialiai gali reikšti mažėjantį mokslo sektoriaus finansavimą bei mažesnį dėmesį technologinių inovacijų kūrimui bei vystymui“, – teigiama ataskaitoje.

Bendrovė pirmąją karo dieną nutraukė produkcijos tiekimą į Rusiją ir Baltarusiją, tačiau ir iki tol pardavimai į šias valstybes buvo nereikšmingi, o žaliavų iš ten ji importavo minimaliai, todėl karas ir tarptautinės sankcijos neturėtų sutrikdyti veiklos ar reikšmingai sumažinti pajamas.

Teigiama, kad „Thermo Fisher Scientific Baltics“ praradimus dėl Kinijos taikomų ribojimų lietuviškos kilmės produktų importui kompensavo naujos rinkos.

„Bendrovės gaminami produktai yra tiekiami Kinijos rinkai, tačiau jie nesudaro reikšmingos dalies pardavimo pajamose. Dėl ribojimų sumažėjusias tiekiamų produktų apimtis kompensuoja pardavimų augimas kitose rinkose“, – nurodoma metiniame pranešime.

Neatmetama galimybė, jog investicijos į mokslą mažės dėl brangstančių energetinių resursų ir augančios infliacijos, o tai irgi galėtų daryti įtaką bendrovės pajamoms šiais metais.

Daugiausiai mokesčių Lietuvoje sumokėjusi bendrovė

Šiemet kovą bendrovė 6 mėnesiams paskolino 1,6 mlrd. eurų susijusiai įmonei „Thermo Fisher Scientific (IVGN) Limited“.

Pernai bendrovė sukūrė 443 naujas darbo vietas – „Sodros“ duomenimis, gegužės pabaigoje joje dirbo beveik 1,9 tūkst. darbuotojų.

„Thermo Fisher Scientific Baltics“ šių metų pirmąjį ketvirtį į Lietuvos biudžetą sumokėjo 93,7 mln. eurų mokesčių, neįskaitant pridėtinės vertės mokesčio ir akcizų.

Bendrovė nuo 2010 metų priklauso Jungtinių Amerikos Valstijų „Thermo Fisher Scientific“, kurios akcijos yra įtrauktos į Niujorko vertybinių popierių biržos sąrašus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją