„Prieš dvejus metus Lietuva buvo įrašyta tik mokykliniuose vadovėliuose. Bet nuo praėjusių metų Lietuvą žino kiekvienas taivanietis“, – ketvirtadienį Vilniuje surengtoje Lietuvos ir Taivano verslo atstovų diskusijoje kalbėjo C. Chyi Che.

„Taivaniečiai pradeda atrasti šį artimą draugą – mūsų pasaulėžiūra panaši, susiduriame su tais pačiais iššūkiais, puoselėjame tokias pat vertybes“, – sakė salos politikas.

Anot jo, Taivane itin vertinami lietuviški maisto produktai, pavyzdžiui šokoladas, kuris „išperkamas nedelsiant“. Politikas taip pat atskleidė, kad Taivanas buvo maloniai nustebęs Lietuvos lazerių pramonės pramonės potencialu.

Kartu jis tikino, kad Taivanas Lietuvoje nori rasti naujų galimybių, to aktyviai siekia salos valdžia.

„Mūsų vyriausybė deda visas pastangas bendradarbiavimui su Lietuva didinti“, – teigė užsienio politikas. Viceministras vardijo, kad ateityje Lietuva ir Taivanas galėtų bendradarbiauti puslaidininkių ir lazerių pramonėje, startuolių bei mokslo srityse, plėtojant naujos kartos transporto sprendimus.

Jis kalbėjo, kad Taivanas siekia plėtoti pažangiausias puslaidininkių gamybos technologijas, steigti modernų puslaidininkių tyrimų ir gamybos centrą.

„Čia Lietuva tam būtų ideali partnerė“, – teigė C. Chyi Che, dar užsiminęs, kad Taipėjus ir Vilnius dar galėtų bendradarbiauti plėtojant jūros vėjo parkus.

C. Chyi Che taip pat gyrė augančias lietuviškų prekių eksporto į Taivaną apimtis.

„Jūsų žiniasklaidoje skaičiau, kad Lietuvos eksportas į Taivaną augo 63 proc. Tai tikrai įspūdinga“, – į diskusijos dalyvius kreipėsi viceministras.

ELTA primena, kad Taivano ir Lietuvos bendradarbiavimas sustiprėjo praėjusių metų pabaigoje, lapkritį Vilniuje įsteigus pirmąją pasaulyje Taivaniečių atstovybę, kurioje yra salos, o ne jos sostinės Taipėjaus pavadinimas. Dėl to paaštrėjo Vilniaus bei Pekino santykiai ir Pekinas ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.

Savo ruožtu Taivanas žadėjo investicijas Lietuvoje, gegužės pradžioje paskelbė apie įsteigtą 200 mln. JAV dolerių vertės Vidurio ir Rytų Europos investicijų fondą, kurio didžiąją dalį lėšų ketina paskirstyti projektams Lietuvoje, Čekijoje ir Slovakijoje.

Šių metų pradžioje Taivanas paskelbė ir apie 1 mlrd. JAV dolerių dydžio paskolų fondo bendriems Lietuvos ir Taivano verslo projektams atidarymą.

Lietuvoje taip pat veikia bendras Lietuvos ir Taivano puslaidininkių ir jų medžiagų mokslo centras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją