„Atsisakius pratęsti šią licenciją, tapo neįmanoma JAV doleriais apmokėti užsienio skolą, tad nuo šiol bus mokama Rusijos valiuta“, – paskelbė Rusijos finansų ministerija. Ji pridūrė, kad „vėliau bus galima konvertuoti šiuos mokėjimus į pradinę valiutą (JAV dolerius)“.

Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą paskelbtos griežtos Vakarų sankcijos beveik visiškai atkirto šalį nuo tarptautinės finansų sistemos. Be kita ko, atkirsta Maskvos prieiga prie jos JAV bankuose laikomų lėšų, kurias šalis naudojo mokėdama savo užsienio kreditoriams. Trečiadienį JAV atšaukė paskutinę išimtį, kuri leido Rusijai apmokėti skolas šalies viduje turimais JAV doleriais.

Pasak Rusijos finansų ministro Antono Siluanovo, dabartinę situaciją „dirbtinai sukūrė nedraugiška šalis“. Tačiau jis pabrėžė, kad padėtis neturi „nieko bendra“ su šalies defoltu 1998 m. „Dabar turime pinigų ir noro vykdyti mokėjimus“, – nurodė A. Siluanovas ir pridūrė, kad visa tai nepaveiks Rusijos žmonių gyvenimo kokybės.

Kitą skolos apmokėjimą Rusija turėtų atlikti gegužės 27 d. Po šio termino šalis dar turės papildomas 15-30 dienų, tačiau praėjus ir šiam laikotarpiui, veikiausiai būtų oficialiai skelbiamas defoltas. Jei tai įvyktų, dar labiau susilpnėtų Rusijos finansinė padėtis, o kreditoriai galėtų imtis teisinių veiksmų, kad atgautų savo lėšas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)