Karas Ukrainoje formuoja papildomus neigiamus ekonominius padarinius. Jie pasireiškia išaugusia infliaciją, taip pat prarastu ekonominio atsigavimo po pandemijos pagreičiu. Teks rimtai apsvarstyti, ką galime padaryti, kad išvengtume stagfliacijos scenarijaus“, – pareiškė Christianas Lindneris.

Stagfliacija – ekonomikos krizės pobūdis – tai stagnuojančios ekonomikos, didelės infliacijos ir nuosekliai aukšto nedarbo lygio derinys.

Plačiu tarptautiniu mastu stagfliacija pasireiškė praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje, apimdama Jungtines Valstijas ir daugumą kitų ekonomiškai stipriausių valstybių, o buvusią Sovietų Sąjungą ir visą buvusį socialistinį bloką – paskutiniais SSRS gyvavimo metais ir kelerius metus po to. Abiem atvejais stagfliaciją sukėlė vidinių ekonominių dėsningumų sutrikimas, dėl kurio atsirado ekonomine logika nepaaiškinamų derinių, tokių kaip didelė infliacija ir stagnacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją