„Didmeninė ir mažmeninė vaistų prekyba yra stabilus ir perspektyvus sektorius, kuris auga dėl diegiamų skaitmeninių pokyčių ir farmacijos pažangos. Būdama sektoriaus lyderė Baltijos šalyse „Euroapotheca“ nuosekliai įgyvendina plėtros strategiją, o geografinė diversifikacija leidžia geriau valdyti riziką. Be to, pastarųjų metų elektroninės prekybos rezultatai rodo, kad įmonių grupė sėkmingai išnaudoja susiklosčiusias aplinkybes ir greitai prisitaiko prie vartotojų poreikių, tobulindama savo verslo modelį ir plėsdama prekybos kanalus“, – komentuoja SEB banko valdybos narys ir Verslo bankininkystės tarnybos vadovas Vilius Juzikis.

Šį verslo finansavimą sudaro kelios dalys: SEB bankas Lietuvoje suteikia 70 mln. eurų ilgalaikių ir trumpalaikių paskolų refinansavimui ir bendram veiklos finansavimui, o SEB bankas Švedijoje suteikia dar 25 mln. eurų vertės paskolą Švedijos kronomis grupės valdomam „Apoteksgruppen“ vaistinių tinklui.

„Vasario mėnesį paskelbėme apie strateginį žingsnį mums svarbioje Švedijos rinkoje – pasirašyta susijungimo sutartis su „Oriola" dėl jų valdomo „Kronans Apotek“ ir „Euroapotheca“ valdomo „Apoteksgruppen“ vaistinių tinklo sujungimo. Šis susijungimas leis sukurti tvirtą trečią rinkos žaidėją su didelėmis sinergijomis naudojantis geriausiomis abiejų įmonių patirtimis, bei leis sustiprinti elektroninės komercijos pajėgas rinkoje, kurioje vis daugiau apsipirkimų atliekama internetu. Ilgalaikis bendradarbiavimas su SEB užtikrino sklandų grupės paskolų portfelio refinansavimą, kuris kartu yra ir vienas iš parengiamųjų žingsnių sandorio užbaigimui“, – sako „Euroapotheca“ generalinis direktorius Paulius Mencas.

Šių metų vasarį grupei „Euroapotheca“ priklausanti Švedijos bendrovė „Euroapotheca Holding SWE“ sudarė sutartį su bendrove „Oriola Corporation“ ir pagal šią sutartį susitarė sujungti joms priklausančius vaistinių tinklus Švedijoje – grupės „Euroapotheca“ valdomą „Apoteksgruppen“ ir bendrovei „Oriola“ priklausančią „Kronans Apotek“. Sandoris bus įgyvendintas įsteigiant bendrą įmonę, kurioje abi šalys turės 50 procentų akcijų. Sujungtas verslas Švedijoje valdys daugiau kaip 470 vaistinių ir visapusę elektroninės vaistinės platformą, turės daugiau kaip 2300 darbuotojų ir, 2020 metų finansinių ataskaitų duomenimis, turės bendrą 1,14 mlrd. eurų apyvartą. Tai bus trečias didžiausias vaistinių tinklas Švedijos mažmeninėje rinkoje, valdantis apie 25 proc. rinkos. Šį sandorį dar turi patvirtinti Švedijos konkurencijos taryba.

Pasak SEB banko Verslo bankininkystės tarnybos vadovo V. Juzikio, grupės „Euroapotheca“ žingsniai rodo lietuviško verslo brandą, ambicijas augti ir efektyvinti veiklą. Jis tikisi, kad didelių įmonių įsigijimas ir sujungimas dalyvaujant lietuviško kapitalo verslui Šiaurės Europos regiono rinkoje taps dar dažnesnis reiškinys.

„Vilniaus prekybos“ grupei priklausanti „Euroapotheca“ yra tarptautinė Šiaurės Europos įmonių grupė, valdanti mažmeninės prekybos vaistinių tinklus („Eurovaistinė“ Lietuvoje, „Euroaptieka“ Latvijoje, „Euroapteek“ Estijoje ir „Apoteksgruppen“ Švedijoje) ir didmeninės vaistų prekybos įmones Lietuvoje, Švedijoje, Latvijoje, Estijoje, taip pat vaistines internete Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje valdančią bendrovę „Azeta“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją