Pasak Kelių direkcijos vadovo Remigijaus Lipkevičiaus, galimybė atlikti sutarties kainos perskaičiavimą dėl statybos darbų kainos bendro lygio kitimo ir iki šiol buvo numatyta Kelių direkcijos sutartyse. Tačiau atsižvelgus į pastarųjų mėnesių aktualijas, sutartyje numatytą buvusį vienkartinį perskaičiavimo terminą, už kurį gali būti perskaičiuojama statybos darbų sutarčių kaina, nutarta trumpinti. Be to, sudaryta galimybė, esant būtinybei ir sutartyse nustatytoms sąlygoms, sutarčių kainą perskaičiuoti du kartus.

Iki 2022 m. kovo 30 d. sutartyse buvusi galimybė kas 24 mėnesius perskaičiuoti (didinti arba mažinti) sutarties vykdymo laikotarpiu statybos darbų kainą gali būti keičiama, sudarant galimybę ją perskaičiuoti du kartus – pirmą kartą po 6 mėnesių, antrą kartą – po 12 mėnesių nuo sutarties įsigaliojimo dienos.

Kainos perskaičiavimo terminas abu kartus skaičiuojamas nuo sutarties įsigaliojimo dienos, įskaitant ir sutarties įsigaliojimo mėnesį ir jeigu statybos darbų kainų pokytis, lyginant einamųjų metų mėnesio kainas su praėjusių metų to paties mėnesio kainomis, yra didesnis kaip 4 procentai.

Kainos perskaičiavimas galios tik neatliktiems darbams ir atgaline tvarka nebus atliekamas. Be to, perskaičiavimas neatliekamas, jeigu rangovas dėl savo kaltės vėluoja vykdyti įsipareigojimus pagal sutartį.

Sutarties vykdymo laikotarpiu statybos darbų kaina bus perskaičiuojama pagal oficialiai Lietuvos statistikos departamento skelbiamus duomenis apie bendrą kainų lygio kitimą.

Rangovai, norintys, kad sudarytų sutarčių kainos būtų perskaičiuotos, turi kreiptis į Kelių direkciją su prašymu atlikti esamų sutarčių pakeitimą ir įrodyti, jog siūloma sutarties pakeitimo būtinybė atsirado dėl aplinkybių, kurių rangovas negalėjo numatyti sudarydamas sutartį, o faktinės rangovo patiriamos išlaidos – smarkiai išaugo. Tik įvertinus rangovo pateiktą pagrindžiančią informaciją ir pripažinus ją tinkama, siūloma pasirašyti papildomą susitarimą dėl sutartyse numatyto statybos darbų kainos perskaičiavimo pakeitimo.

Šiuo metu Kelių direkcija yra sudariusi apie 300 rangos sutarčių. Iki šiol Kelių direkcija yra gausi kreipimusi iš rangovų dėl apie 22 proc. sutarčių kainų peržiūrėjimo.

„Šiuo metu visi rangos darbai vykdomi pagal suderintus grafikus, su įprastais, nežymiais grafikuose numatytų apimčių svyravimais“, – sako Kelių direkcijos vadovas R. Lipkevičius.

Asociacijos „Lietuvos keliai“ vadovas Šarūnas Frolenko teigė, kad asociacija teigiamai vertina Lietuvos automobilių kelių direkcijos žingsnį pradėti spręsti problemą, tačiau toks modelis, koks pasiūlytas šiandien, situacijos, kurioje dėl drastiškai išaugusių kainų atsidūrė šalies kelių tiesimo įmonės, neišspręs.

„Pirmiausia, kainų peržiūrėjimo laikotarpis (kas 6 mėn.) paliks rangovus turinčius trumpesnio laikotarpio sutartis be sprendimo, taip pat skaudžiai nukentės to įmonės, kurioms pagal galiojančias sutartis liko atlikti brangiausius darbus.

Kitas nerimą keliantis aspektas yra indeksavimo dydis – dabar nuspręsta indeksuoti pagal Statistikos departamento skelbiamus duomenis, tai reiškia, pagal medžiagų pabrangimo vidurkį, tačiau atskiruose segmentuose turime netgi kartais išaugusias žaliavų kainas, tad akivaizdu, kad jų indeksavimas keliolika procentų, problemos nepanaikins“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją