„Dar neseniai darbas iš namų buvo visiška egzotika, prieinama įvairių startuolių ar kitų vakarietiškai valdomų kompanijų patirtis, tačiau po dviejų koronaviruso paženklintų metų nemažai lietuvių gali pasigirti dirbę, dirbantys ar bent jau pabandę dirbti ne iš biuro, – sako specialistų paieškos portalo CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė. – Kaip rodo mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo per tūkstantį Lietuvos įmonių darbuotojų, ši patirtis vertinama labai gerai.

Ir nors šiuo metu įmonių biuruose sutiksi kur kas daugiau dirbančiųjų nei, sakykim, prieš metus, ką liudija ir kone į ikipandeminį lygį grįžtančios rytinės ir vakarinės spūstys, nuotolinis darbas jau įsitvirtino rinkoje ir šiandien jau nieko nestebina frazė „Kolega šiandien dirba iš namų“.

Simpatikų – dauguma

Ir ko nedirbti, jei kaip rodo apklausa, net 63,4 proc. respondentų nurodė, kad dirbdami ne iš biuro, nepatiria jokių sunkumų. Rodiklis tikrai įspūdingas, nes 2022 m. balandį pasaulinę apklausą atlikusi elektroninės rinkodaros kompanija „Buffer“ nustatė, kad jokių problemų darbe per nuotolį nemato tik 31 proc. dirbančiųjų. Likusi dalis įžvelgė įvairiausių problemų, kurios trukdo produktyviai darbuotis.

Lietuvoje daugiausiai apklausos dalyvių (6,1 proc.) atkreipė dėmesį į nuotolinį darbą lydintį bendravimo trūkumą, vienišumo jausmą. 3,5 proc. skundėsi tuo, kad juos blaško namų aplinka, namiškiai. 3,3 proc. pastebėjo, kad nesiseka persijungti iš „darbo“ į „poilsio“ režimą. Įdomu, kad būtent šis nuotolinio darbo trūkumas pasaulinėje apklausoje užėmė antrą vietą – jį paminėjo 27 proc. kompanijos „Buffer“ apklausos dalyvių.

2,4 proc. lietuviškos apklausos dalyvių apsižiūrėjo, kad iš namų dirba ir daugiau, ir ilgiau. 2,3 proc. manymu gyvai nesimatant su kolegomis, vadovais, sunkiau tobulėti ir daryti karjerą, 1,7 proc. atkreipė dėmesį į komunikavimo su komanda sunkumus. 1,5 proc. teigė, kad dirbdami ne biure sunkiau koncentruojasi į darbą. 0,3 proc. paminėjo problemas su laiko juostų skirtumu, kas būdinga dirbantiems su tarptautinėmis komandomis, išsimėčiusiomis po visą pasaulį. Dar 15,5 proc. aiškino įžvelgiantys darbe iš namų kitus trūkumus.

Jaunesni pasigenda bendravimo, vyresni skundžiais krūviu

Apie darbo ne iš biuro trūkumus vienodai mąsto tiek moterys, tiek vyrai, o tokio darbo šalininkų buvo beveik vienodai abiejose stovyklose. Kiek daugiau skyrėsi 30-mečių ir jaunesnių bei vyresnių nei 30-ies darbuotojų prioritetai.

Netikėta, kad jaunesni dirbantieji, šiaip jau turintys daug virtualaus bendravimo patirties, dažniau skundėsi vienišumu, bendravimo trūkumu, užtat tarp vyresnių to pasigendančių buvo kiek mažiau. O štai nepatenkintų išaugusiomis darbo apimtimis bei išsitęsusiu darbo laiku daugiau buvo tarp vyresnių darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)