Dar rudens sesijoje pateikta iniciatyva iš pradžių siūlyta restoranus ir kavines įpareigoti geriamą vandenį klientams pateikti nemokamai, tačiau po svarstymų komitetuose ši formuluotė buvo pakeista, paliekant tik įpareigojimą dėl kokybės.

Pataisos, už kurias priėmimo metu balsavo 57 parlamentarai, 12 balsavo prieš, dar 51 susilaikė, numatė, kad „viešojo maitinimo įstaigos klientų (pirkėjų) prašymu kartu su tiekiamu maistu turi pateikti teisės aktų nustatytus saugos ir kokybės reikalavimus atitinkantį geriamą vandenį, tiekiamą vandentiekiu“.

Projektą palaikęs opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas pažymėjo, kad šio įstatymo tikslas sutampa su Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos, numatančios gerinti geriamo vandens prieinamumą gyventojams, siekiais.

„Tokius sprendimus, netgi griežtesnius, kai geriamas vanduo privalo būti tiekiamas nemokamai kartu su maistu, pripažįstant geriamą vandenį praktiškai žmogaus teise, o ne paprasta preke, mes tokius sprendimus matome daugelyje Europos valstybių. Galima paminėti Prancūziją, Čekiją ir kitas“, – Seimo posėdyje projektą palaikė T. Tomilinas.

Tuo metu aplinkos ministras Simonas Gentvilas sakė šiame įstatymo projekte nematąs „didelio blogio“, taip pat pažymėjo, kad projekto dėka prisidedama ir prie šalies aplinkos kokybės gerinimo.

„Lietuvoje vien 600 mln. buteliukų depozito sistemoje prasisuka per metus. Tai yra po 200 buteliukų statistiniam Lietuvos gyventojui. Tai jeigu kažkiek bus išvengta gamybos proceso, tai tikrai yra pliusas“, – Seime atsakinėdamas į žurnalistų klausimus, kalbėjo S. Gentvilas.

Pasiūlymą inicijavusio opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Luko Savicko teigimu, projektą paskatino tai, kad Lietuvoje tik nedidelėje dalyje viešojo maitinimo įstaigų vyrauja gastronominė tradicija klientams pateikti nemokamai vandentiekio geriamojo vandens.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją