UAB „STRAPA“ vadovė Ingrida Slidžiauskienė pasakoja, kad įmonė veikia jau 11 metų ir užsiima tvirtinimo justų gamyba.

„Gaminame polipropileno (PP) bei poliesterio (PET) juostas, kurios šiandien rinkose keičia metalines tvirtinimo juostas.

Tai yra pagrindinė pakavimo medžiaga. Tvirtinimo juostos naudojamos pakuoti baldams, taip pat automobilių pramonėje, medicinos prietaisų pakavimui. Be sutvirtinimo, kai kurie produktai net negali išvažiuoti iš sandėlio.

Galima sakyti, kad mūsų pagrindinio produkto žaliava, kuri sudaro mūsų pagrindinį veiklos apyvartumą, yra iš PET butelių“, – aiškina vadovė.

Kaip priduria, įmonė pati su taromatais nedirba ir neturi nieko bendro. Išplautas, susmulkintas ir paruoštas naudojimui žaliavas jie perka tiesiai iš tiekėjų.

Pasak Ingridos, verslas nuo pat pradžių buvo orientuotas į perdirbimą ir eksportą, kuris šiandien pasiskirsto kone po visą Europą. Kaip aiškina, jei būtų siekiama eksportuoti į tolimesnes Vakarų ar Rytų rinkas, įmonei reikėtų didinti gamybos pajėgumus.

Vadovė teigia, kad pandemijos įtaką įmonė jaučia dar ir šiandien.

„Šiuo metu galiu pasakyti, kad pandemijos įtaką juntame, nes automobilių pramonė susidūrė su tiekimo sutrikimais, Vokietijoje ypatingai nukentėjo ši pramonės šaka. Būtent ši šalis yra mūsų partnerė.

Dėl karo padarinių nejaučiame, viskas daugiau susiję su tuo, kas darosi dėl logistikos iš Kinijos ir kiek tai susiję su mūsų klientais. Tai vis dar jaučiasi ir šiandien“, – sako ji, tačiau priduria, kad didesnė aktualija šiuo metu – išaugę energetiniai kaštai.

„Vokietija susiduria su dideliais energetiniais kaštais, net kalbama apie įmonių sustojimus, kad gali nedirbti keletą savaičių. Paprasčiausiai su kaštais nelabai besusitvarkoma ir už tokią aukštą kainą, kokias sąskaitas gauna, nebelabai gali parduoti produkciją“, – sako vadovė.

Jų įmonė šiuo metu turi dvi gamybos linijas.

„Senoji – skirta polipropileno juostų gamybai, o naujoji – PET produktui“, – sako ji. Per valandą įmonė iš viso pagamina apie 700 kg juostos.

„Nusiperkame didelį maišą žaliavos, kuriame – susmulkinti PET buteliukai. Žaliava yra kaitinama, lydoma ir tada skystį leidžiame į šaltą vonią, kur susiformuoja pati juosta. Ją susukame į rulonus ir turime prekę“, – aiškina ir direktorės pavaduotojas Ernestas Galgatavičius.

Ingrida prideda, kad situacija šiandien sudėtinga ir dėl žaliavų, mat jų kainos reikšmingai didėjo.

„Visas pasaulis išprotėjo dėl žaliavų, taip yra ir pas mus. Kadangi mūsų žaliava ne priminė, o antrinė, brangimo momentas mums atėjo kiek vėliau, tai įvyko dar praėjusiais metais.

Žaliava pernai brango apie 70 proc., o šiemet – dar 30 proc. <…>

Bet taip atsitiko su visomis žaliavomis, nieko tokio stebuklingo neįvyko. Visos pakuotės yra gaminamos iš kartono arba plastiko, o tai brangsta. <…>

Pats buteliukas ir jo gamyba yra brangesnė, tai tie, kurie jį perdirba, jį įsigyja brangiau.

<...> taip pat brango surinkimo kaštai, žmonių atlyginimai, bet taip yra, kad jei brango pirminė žaliava, iš ko buteliukas pagamintas, tai kilo ir kita kaina“, – teigia vadovė.

Pasak jos, tai lėmė, kad kilo ir tvirtinimo juostos kainos.

„Juk negali parduoti į minusą, verslas turi gyvuoti. Į žaliavų kainų kilimą reaguoja visa rinka“, – teigia ji ir sako, kad šiandien reikia labai laviruoti iš kur gauti žaliavas ir kaip užtikrinti tiekimą, kur parduoti gaminius.

Tiesa, žaliavas gamybai įmonė perka ne iš Lietuvos, tačiau atsiveža iš užsienio. Nors šalių ir neišduoda, sako, kad jos – ir iš kaimynų.

„Lietuvoje perdirbėjų yra, bet kol kas mums nebuvo intereso pirkti iš čia, mes labiau orientuoti į kokybę“, – prasitaria vadovė.

Pagrindinis energetinis išteklius, naudojamas juostų gamyboje – elektra, kurios kaina šiandien siekia aukštumas.

„Elektros brangimas mums buvo labai juntamas ir jį jaučiame ir dabar. Galvojame apie nuosavą saulės elektrinę“, – sako Ernestas, o vadovė priduria, kad galutinio produkto kainos šiandien nepakelti, susiduriant su tiek iššūkių – neįmanoma.

„Nėra jokio stabilumo, nes naujas mėnuo – nauja kaina.

Yra pokalbiai su klientais, auginame raumenis pardavimuose ir tikrai yra ne lengvi laikai, nes tai, kas vyksta šiandien, neaprašyta jokiuose vadovėliuose“, – sako ji.

Uab "Strapa" Utenoje

Vadovė prasitaria, kad įmonė laukia antros vasaros pusės, kada dėl didesnio vaisvandenių vartojimo rinkoje atsiranda daugiau perdirbtos žaliavos.

„Tikimės, kad tai kažkiek stabilizuos padėtį kainos augime“, – sako ji.

Vaikštant po gamybos patalpas Ernestas vedasi ir į laboratoriją, kur operatoriai testuoja pagamintą juostą.

Jis, paėmęs vieną, sako, kad galime išbandyti jos tvirtumą. Įstatęs į specialų aparatą jis nustato parametrus ir ši tempiasi, kol, galiausiai, nutrūksta.

„Tai reiškia, kad juosta atlaikė daugiau nei 540 kg tempimą, tiek, kiek ir turėjo, esant tokiems parametrams“, – vieną pavyzdį rodo jis.

Įmonėje šiuo metu dirba 36 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)