„Patraukli verslo aplinka, efektyvi privati ir viešoji partnerystė, aukščiausio lygio specialistai – tai pagrindiniai veiksniai, kurie leidžia užtikrinti, kad verslo klimatas mūsų šalyje yra patrauklus pasaulinio lygio žaidėjams. Nepaisant pandemijos sukeltų neapibrėžtumų, pasaulinių verslo paslaugų centrų metinis augimas Lietuvoje siekia apie 14 proc., o juose šiuo metu dirba per 23 tūkstančius žmonių. Nuosekliai auga ir gyvybės mokslų sektorius, todėl bendrovei „Moderna“ matytume puikias galimybes plėtoti savo veiklą Lietuvoje“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė.

Pasak ministrės, Lietuvoje jau veikiančios biotechnologijų bendrovės, jų indėlis į pasaulinį gyvybės mokslų sektorių, vakcinų gamybą bei aukšta mūsų šalies mokslininkų kvalifikacija leidžia pagrįstai didžiuotis šios srities pasiekimais.

Vienas tokių pavyzdžių – 2017 m. profesoriaus Virginijaus Šikšnio, kuris sukūrė DNR redagavimo technologiją, įkurtas startuolis „CasZyme“. Jo pagrindinė veikla – genų redagavimo mokslinių tyrimų paslaugos užsienio mokslininkams ir įmonėms.

Netrukus šio startuolio strateginiu investuotoju ir partneriu tapo viena didžiausių pasaulyje chemijos pramonės milžinių – JAV bendrovė „DowDuPont“. Šis bendradarbiavimas leidžia praplėsti įvairiose srityse dirbantiems tyrėjams prieinamų genų redagavimo įrankių pasiūlą.

Taip pat 2014 metais įkurta pirmoji ir vienintelė biotechnologijų įmonė Lietuvoje „Froceth“, gaminanti pažangios terapijos vaistinius preparatus (PTVP), individualiai pritaikytus kiekvienam pacientui. Pažangios terapijos vaistiniai preparatai, kurie apima audinių inžineriją, ląstelių bei genų terapiją yra viena inovatyviausių gyvybės mokslų sričių, į kurias dėmesį telkia visas pasaulis. Ši terapija ląstelėmis Lietuvoje taikoma onkologijai, išsėtinei sklerozei ir audinių regeneracijai.

JAV bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ valdoma Lietuvos medicinos ir mokslo įrangos gamintoja „Thermo Fisher Scientific Baltics“ pernai Vilniuje atidarė naują 40 mln. eurų vertės gamybos pastatą. Ši plėtra reikšmingai prisidėjo prie pastangų suvaldyti pasaulinę COVID-19 pandemiją: nauji gamybos pajėgumai „Thermo Fisher“ leido vakcinos nuo koronaviruso gamintojus efektyviau aprūpinti reikiamais reagentais.
„Moderna“ šių metų vasarį paskelbė apie planus plėsti savo komercinę veiklą Belgijoje, Danijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Švedijoje. Šiuo metu „Moderna“ turi antrines įmones Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Vienas „Modernos“ įkūrėjų ir valdybos narys dr. Robertas Langeris iš viso jis įkūręs apie 40 įmonių, o jo patentai buvo licencijuoti daugiau nei 250 farmacijos, chemijos, biotechnologijų ir medicinos įrenginių kompanijų. Jis yra jauniausias mokslininkas JAV istorijoje, kai būdamas 43 m. amžiaus buvo išrinktas į tris Amerikos mokslo akademijas: Nacionalinę mokslų akademiją, Nacionalinę inžinerijos akademiją ir Nacionalinę medicinos akademiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją