Panašiai pasijuto ir verslininkas Algirdas Aušra, pasveikintas, kad yra įtrauktas į Lietuvos statistikos departamento apklausą. Tiesa, jam labiau pasisekė nei kitiems „žaidimo“ dalyviams: teks teikti ketvirtines ir metines ataskaitas, o ne kas mėnesį.

UAB „Verslo vystymo agentūra“ generalinis direktorius Algirdas Aušra sako ataskaitas Statistikos departamentui teikiantis jau kelintus metus. 2005 m. pabaigoje jis gavo departamento sveikinimą, kad ir šiemet įtrauktas į apklausiamų įmonių sąrašą. Rašte pažymima, kad per metus gali tekti dalyvauti ir viename kitame papildomame statistiniame tyrime.

Išsisukti niekaip nepavyks, nes Statistikos įstatyme nurodoma, kad juridiniai asmenys privalo neatlygintinai teikti statistinius duomenis Oficialiosios statistikos darbų programai įgyvendinti. Atsisakius vykdyti šiuos įpareigojimus, už pažeidimą pirmą kartą bus priverstas sumokėti nuo 500 iki 1000 Lt baudą, pakartotinai pažeidėjui gali tekti pakloti nuo 3000 iki 6000 Lt.

Reikia atskiro žmogaus

„Verslo vystymo agentūros“ vadovas chronologiškai vardija, kokias ataskaitas jis bus priverstas teikti. Pirmiausia – ketvirtines verslo paslaugų įmonės atskaitas. Metų pabaigoje privalės pateikti įmonės pagrindinių finansinių rodiklių ataskaitą ir darbuotojų pasiskirstymo pagal darbo užmokesčio dydį ataskaitą. Tai irgi metinė ataskaita. Visoms pateikti nurodomi konkretūs terminai. Taigi iš viso pašnekovas privalės teikti dvi metines ir keturias ketvirtines ataskaitas. Jei verslininkas nespės laiku atlikti šios prievolės, jam gresia nuobaudos.

Gavęs tokį raštą ir jau pritrūkęs kantrybės A.Aušra paskambino į Statistikos departamento Ūkio subjektų registro skyrių. Skyriaus vedėjo pavaduotojos Dalios Mačiuitienės paklausė, kokiu būdu atrenkami respondentai. A.Aušra pasakoja: „Man buvo įdomu sužinoti, kaip atrenkami ūkio subjektai: loterijos ar kompiuteriniu būdu? Ponia D.Mačiuitienė atsakė, kad į apklausą automatiškai patenka įmonės, kuriose yra ne mažiau nei 20 darbuotojų“.

Verslininkas padarė išvadą, kad raštai, kuriuose teigiama, jog atsitiktinės atrankos būdu patekau į apklausą, pasirodo, yra fikcija arba melas. Priešingu atveju turėtų būti aiškiai parašyta, kad įmonėms, turinčioms ne mažiau nei 20 darbuotojų, bus privaloma dalyvauti Statistikos departamento rengiamose apklausose. Atsisakius tai daryti, bus skiriamos baudos.

Juokingi klausimai?

„Ponia Mačiuitienė dar pradžiugino, kad esu pakankamai laimingas, nes galėjau patekti į sąrašą asmenų, kuriems ataskaitas reikėtų pateikti kas mėnesį. Pasirodo, yra dar „laimingesnių“ už mane, – ironizavo A.Aušra. – Apskritai, ponia D.Mačiuitienė atsakė, kad mano klausimai jai labai juokingi“.

Verslininkas samprotavo, kad įstatymų tvarka numatyta prievolė teikti informaciją – tai valstybinis diktatas. Pavyzdžiui, 2005 m. vasarą viena po kitos gautos dvi anketos. „Jų sugedęs laimės šulinys, arba kompiuteris, – juokavo agentūros vadovas. – Jei mato, kad kompanijos neprieštarauja, geranoriškos, be perstojo ima siųsti paklausimus. Gal įmonei šiam darbui ieškoti papildomo darbuotojo? Anketas agentūra gauna jau penktus metus. Be to, jei anksčiau pakakdavo trumpai atsakyti, dabar anketose – apie 20 klausimų. Viską reikia pildyti ir laiku išsiųsti. To nepadarius, gresia nemažos baudos. Gal valdžios atstovai, pasirašę šį potvarkį, net nežino, kad departamentas naudojasi savo, kaip monopolininkės, pozicija ir išnaudoja bendroves?“

Žadėjo įsiklausyti

Pasak Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) generalinio direktoriaus Dano Arlausko, dar prieš porą metų konfederacija kreipėsi į Statistikos departamentą. Pirmiausia todėl, kad kasmet verslininkams daugėjo įvairių statistinių atskaitų šūsnis. Kai kurie paklausimai būdavo visai nelogiški. Be to, vienos įmonės buvo nuolat apklausinėjamos, kitos – ne. Elgtasi inertiškai: jeigu jau viena įmonė pakliuvo į apklausiamųjų sąrašą, ji ir kamantinėjama. O kitos paliekamos ramybėje. „Statistikos departamentas lyg ir pažadėjo atsižvelgti į verslininkų prašymus ir ateityje didelę dalį informacijos imti iš „Sodros“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenų bazių, nevarginant verslininkų“, – prisiminė D.Arlauskas.

Anot LVDK generalinio direktoriaus, tokios apklausos atliekamos visame pasaulyje. Jos reikalingos tiek valstybei, tiek atskiroms interesų grupėms. LVDK irgi naudojasi statistine informacija kai kuriems savo argumentams pagrįsti, tarkime, bendraujant su valdžios atstovais. Jei duomenų teikimas verslininkams nebūtų privalomas ir reglamentuotas įstatymų, tai kažin, ar ši informacija būtų patikima. Pašnekovo nuomone, patikimų ir susistemintų duomenų reikia, bet juos rinkti reikėtų nevarginant verslininkų ir neapkraunant jų papildomu darbu. Jei verslininkai nesinaudoja elektroniniu paštu, siunčiant jas įprastu paštu Statistikos departamentas turėtų kompensuoti ir pašto išlaidas.

Paradoksalus faktas, kad Statistikos departamentas, naudodamasis surinkta informacija, spausdina įvairius leidinius, už kuriuos imamas mokestis. Tai irgi ne itin korektiška verslo subjektų atžvilgiu.

Apklausos vyks

Statistikos departamento Ūkio subjektų registro skyriaus vedėjas Vytautas Azbainis tikina, kad tokios apklausos vis tiek bus atliekamos. Kurie verslininkai pateko į apklausiamųjų sąrašą, pranešama metų pabaigoje laiškais. Pasak šio pašnekovo, didelis palengvinimas, kad atsakyti galima elektroniniu paštu.

„Dirba komisija respondentams mažinti. Ji stengiasi, kad tas pats ūkio subjektas dažnai nepakliūtų į atranką. Bet, pavyzdžiui, „Mažeikių nafta“ pateks kasmet, kaip ir „Alita“ ar „Snaigė“. Tokių įmonių Lietuvoje vienetai. Didesnių apklausų nedaroma jau kelintus metus“, – teigia V.Azbainis ir tikina, kad departamentas stengiasi reaguoti į verslininkų pastabas. Pašnekovo duomenimis, kasmet lengvinamos apklausų anketos. Bendradarbiaujama su mokesčių inspekcija, „Sodra“, Muitinės departamentu, kad verslininkai neatsakinėtų į tuos pačius klausimus skirtingoms institucijoms.

Matyt, to nepakanka. Neįtikina ir patikinimas, kad įsiklausoma į verslininkų pageidavimus. Prisiminus tekste atspindėtą verslininko A.Aušros pokalbį su departamento darbuotoja ir paaiškinimą, kad juokingi net jo klausimai, sunku patikėti geranoriška departamento pozicija.

Padėjo privati bendrovė

Minėtas verslininkas atkreipia dėmesį ir į faktą, kad 2005 m. atliekant vienkartinį atrankinį ilgalaikio materialiojo turto pasiskirstymo pagal amžiaus grupes tyrimą įmonėse, bendrovėse, įstaigose, kaip konsultantas dalyvauja privati bendrovė – rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“. Iš viso planuota apklausti 4500 visų veiklos rūšių įmonių iš įvairių miestų ir rajonų. Tyrimo anketos patvirtintos Statistikos departamento generalinio direktoriaus parašu.

2005-aisiais apklausa buvo atliekama „Phare“ lėšomis. Departamentas skelbė konkursą, kuri įmonė atliks visuomenės apklausas. Laimėjo mažiausią kainą pasiūlę „Baltijos tyrimai“. Pasak departamento atstovės, bendrovė atliko tarpininko vaidmenį: padaugino, išdalijo anketas, vėliau iš respondentų jas surinko ir informaciją suvedė į kompiuterines laikmenas. Tyrimas turėjo apimti 61 savivaldybę. Gavus pirminius ataskaitų duomenis informaciją vėliau apibendrino ir analizę atliko Statistikos departamento darbuotojai.