Tarp pirmųjų, kurie galės naudotis bankomatu, yra Trakų rajono Rūdiškių gyventojai. Kai kuriems iš jų tai dar naujiena, bet žmonės į pokyčius žvelgia teigiamai.

„Būtinai reikia, tai kaip čia dabar be bankomato? Iki Trakų nėra nei su kuo nuvažiuoti, nei nieko. Autobusai beveik nevažinėja, o pensininkai išvis kada (nusigaus)“, – padėtį nusakė viena moteris.

„Žinote, kapeiką nusiimti važinėti į Trakus. Čia, prekybos centruose mažas sumas išdavinėja. Žmonės ateina, po 20 Eur, – norisi daugiau nusiimti“, – aiškino kitas pašnekovas.

Nuo Rūdiškių iki Trakų – 15 kilometrų. Ne visi vietiniai turi automobilius, tad prašo, kad kaimynai pavėžėtų iki artimiausio bankomato, arba prašo pinigų išgryninti.

Dar viena senjorė teigė, kad pinigus iš banko jai padeda pasiimti krikšto dukra: „Aš nesugebu paimti tų pinigų“.

Pasak vienos kalbintos moters, žmonės nevengia duoti pažįstamiems ar artimiesiems savo banko kortelės su visais prisijungimo duomenimis.

„Kortelę, su visais PIN kodais. Pasitiki žmonės“, – sako moteris.

Ji kartu pabrėžia, kad be grynųjų tikrai sunku.

„Reikia už paslaugas susimokėti žmonėms, kurie padeda. Na, daržą kokį susikasti ar kažką tokio, tai kortele neatsiskaitysi. Tai reikia grynųjų“, – sakė ji.

Dar vienas pašnekovas įsitikinęs, kad grynieji pinigai yra būtini.

„Aš paimu pensiją – po paduška, ir kiek man reikia, tiek aš ir išleidžiu. (...) Pinigėlis yra pinigėlis, kortelė yra kortelė. Ukrainoje pažiūrėkite, kaip yra. Turi pinigėlį – bajoras“, – dėstė jis.

Trakai

Bankomatas Rūdiškėse įrengiamas parduotuvės viduje, tad pinigų bus galima išsiimti tik jos darbo laiku nuo 7 val. ryto iki 9 val. vakaro.

Visus bankomatus norim įrengti iki Žolinių rugpjūčio viduryje, nors buvo žadėta, kad jie veiks jau iki liepos.

„Bankomatai yra gaminami Kinijoje ir mūsų pirminis planas buvo gabenti bankomatus traukiniu per Rusiją. Tačiau Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, nusprendėme atsisakyti Rusijos paslaugų ir bankomatus gabenti laivu“, – teigė Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentė Eivilė Čipkutė.

100 vietovių, kurios pasirinktos bankomatams statyti, sužymėtos svetainėje bankomatas.lt. Remiantis ja, šiuo metu bankomatai jau veikia šiose vietovėse: Aukštadvaris, Ežerėlis, Gruzdžiai, Išlaužas, Klausučiai, Pajūris, Rūdiškės, Šiaulėnai.

Apie 40 bankomatų pažymėti su konkrečiais adresais. Kiti bus surašyti per porą savaičių.

„Daugiausia jų ir bus prekybos centruose arba prie jų, taip pat – netoli seniūnijų. Kitas kriterijus buvo tai, kad prie bankomatų būtų patogu prieiti ir žmonėms su negalia“, – sako E. Čipkutė.

Nauji bankomatai bus universalūs. Pinigų galės išsigryninti „Swedbank“, SEB, „Luminor“, Šiaulių banko, „Citadele“ ir LKU kredito unijų grupės klientai.

Šiuo metu šalyje yra apie tūkstantį bankomatų.

Čia galite pažiūrėti LNK video: