Darbuotojų išeitinėms išmokoms bus skirta 6 mln. eurų, pranešė bendrovė.

Kaip nurodyta išplatintame pranešime spaudai, LTG Grupė šiuo metu įgyvendina planą, kuris apima tris kryptis: veiklos efektyvumo didinimo, sąnaudų mažinimo, diversifikacijos ir plėtros į naujas rinkas, ypač Vakarų Europos. Šio plano tikslas – prisitaikyti prie pakitusios verslo aplinkos ir padėti tai padaryti klientams, kurie ieško galimybių perorientuoti tiekimo grandines į Vakarus.

„Dabar yra būtini skausmingi sprendimai, tačiau siekiame, kad jie būtų tvarūs. Pirma, turime ir toliau užtikrinti kokybiškas ir konkurencingas paslaugas mūsų klientams. Antra, mažindami komandą privalome užsitikrinti galimybes jos augimui ateityje, kai atrasime nišas tolimesnei veiklai. Trečia, atsisveikindami su dalimi komandos sieksime visapusiškai padėti šiems darbuotojams prisitaikyti prie vykstančio pokyčio“, – pranešime sakė LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

Apie 1,2 tūkst. numatomų atleisti žmonių dirba antrinėje įmonėje „LTG Cargo“, apie 500 – „LTG Infra“, apie 300 – LTG.

„Šis planas būtinas todėl, kad palyginti su praėjusiais metais, LTG Grupei priklausanti krovinių vežimo geležinkeliu bendrovė „LTG Cargo“ šiemet dėl Rusijos valdžios karo Ukrainoje bei dėl Baltarusijai ir Rusijai pritaikytų sankcijų perveš maždaug per pusę mažiau krovinių – apie 26,5 mln. tonų. Tai bus didžiausias krovinių apimčių kritimas ir mažiausias pervežtas krovinių kiekis per įmonės veiklos istoriją. Pastebimai sumažėjus krovinių apimtims, palyginti su praėjusiais metais, LTG Grupė gali netekti apie 150 mln. eurų pajamų“, – rašoma pranešime.

Informuojama, kad geležinkelių infrastruktūrą valdančiai Grupės įmonei „LTG Infra“ šiemet valstybė planuoja skirti finansavimą. Jis leis užtikrinti infrastruktūros techninę priežiūrą, gerinti teikiamų paslaugų kokybę, o verslui pasiūlyti patrauklių paslaugų tarifų. Valstybės finansavimas taip pat leis tęsti strateginius investicinius projektus.

Informuojama, kad pirmiausia priimti sprendimai dėl griežtos veiklos išlaidų kontrolės bei dalies investicinių projektų atidėjimo. Tik tuomet pradėtos konsultacijos dėl komandos sudėties.

Anot E. Lazausko, LTG Grupė efektyvindama veiklą sieks tęsti svarbiausius strateginius projektus, tokius kaip geležinkelio ruožo Vilnius-Klaipėda elektrifikavimas. Taip pat siekiama išlaikyti konkurencingus tarifus mažėjant veiklos apimtims. Taip bus prasmingai panaudotas valstybės skiriamas finansavimas ir padėtas pagrindas tvariai tolimesnei veiklai.

Viliaus Ligeikos, Lietuvos geležinkelininkų profsąjungų federacijos pirmininko, teigimu, konsultacijos buvo konstruktyvios, todėl pavyko operatyviai atrasti reikalingus sprendimus: „Siūlėme ir išnagrinėjome ne vieną galimą scenarijų. Visi puikiai suprantame tiek sunkių sprendimų būtinybę, tiek ir tai, kad privalome kuo geriau apsaugoti darbuotojų interesus. Tam suplanavome tiek priemones, kurias užtikrins LTG Grupė, tiek ir sutarėme dėl Užimtumo tarnybos įsitraukimo. Tikimės, kad tai bus prasminga pagalba.“

Artūras Černiauskas, Lietuvos geležinkelininkų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas sako, kad konsultacijų metu buvo detaliai išnagrinėti galimi scenarijai ir tik tuomet priimtas galutinis sprendimas. Jis taip pat akcentuoja pagalbos priemonių darbuotojams, o ypač – perkvalifikavimo, svarbą.

Pagalbos priemonių rinkinys

LTG Grupė suplanavo pagalbos darbuotojams priemonių paketą, kuris padės užtikrinti, kad tie komandos nariai, kuriuos palies pokyčiai, turėtų visą reikalingą informaciją apie darbo rinkos siūlomas galimybes ir jomis pasinaudotų.

Pavyzdžiui, glaudžiai bendradarbiaujama su Užimtumo tarnyba, kurios specialistai konsultuos dėl registravimosi Užimtumo tarnyboje, informuos apie padėtį darbo rinkoje, laisvas darbo vietas. Taip pat – apie persikvalifikavimo galimybes ir kitas užimtumo rėmimo priemones.

„Persikvalifikavimas – tai profesinis mokymas pasirinkus rinkai reikalingą profesiją, kurio pabaigoje asmuo sėkmingai įsidarbina ir gyvena finansiškai stabilų, visavertį gyvenimą. Norime padrąsinti atleidžiamus įmonės darbuotojus rinktis kompetencijų tobulinimą ar naujos kvalifikacijos įgijimą, nes Užimtumo tarnyba gali pasiūlyti itin platų spektrą mokymo programų. Mokymasis yra nemokamas, o mokymosi metu mokama stipendija. Užimtumo tarnybos specialistai mielai konsultuoja ir padeda pasirinkti mokymosi kryptį, o taip pat gali tarpininkauti ieškant naujo darbdavio. Taigi, su atleidimu vienas etapas jų profesiniame gyvenime baigsis, bet prasidės kitas, kuris bendrų pastangų dėka tobulinti profesinę kvalifikaciją gali būti ne mažiau sėkmingas“, - sako Inga Balnanosienė, Užimtumo tarnybos direktorė.

LTG taip pat veiks skambučių centras, kuris konsultuos darbuotojus Darbo kodekso klausimais, darbuotojai galės kreiptis ir pasitikslinti rūpimą informaciją. Be to, planuojamos karjeros mugės su potencialiais darbdaviais, kurių metu bus galima gauti naudingą informaciją apie galimas darbo vietas visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)