Trečiadienį Europos Komisijos (EK) patvirtintoje priemonėje yra numatyta sąlyga, kad paskolas apyvartinių lėšų papildymui galės gauti tik tie verslai, kurių importo arba eksporto dalis praėjusiais metais sudarė bent ketvirtadalį visos įmonės užsienio prekybos.

„Importo arba eksporto dalis su Kinijos Liaudies Respublika sudaro ne mažiau kaip 25 proc. nuo bendros Paskolos gavėjo importo arba eksporto (įskaitant su Europos Sąjungos šalimis) dalies nuo 2021 m. sausio 1d. iki 2021 m. gruodžio 31 d.“, – rašoma priemonės tinkamumo sąlygų aprašyme.

Tokį reikalavimą, R. Varkulevičiaus teigimu, atitiks tik nedidelė dalis Lietuviškų įmonių.

„Esu buvęs įmonės vadovas, kuri eksportuodavo žymiai mažesnį kiekį. Švelniai tariant apie 4 proc., ir tai daug buvo. Tai buvo pieno įmonė. Tikrai bus nedaug įmonių, turinčių tokį eksportą“, – Eltai sakė LPPARA vadovas.

Kaip tikina verslo atstovas, Lietuvos įmonės orientuotis į Kinijos rinką pradėjo vos prieš kelerius metus, todėl per tokį trumpą laikotarpį ketvirtadalį savo eksporto nukreipti į šią šalį sugebėjo tik nedaugelis.

„Mes dar tik buvome pradėję visą eksporto į Kiniją procesą. Buvo 4 ar 5 metai įsibėgėjimo“, – aiškino jis.

Pasak LPPARA prezidento, daugelis įmonių, kurių eksportas Kinijoje sudaro daugiau nei ketvirtadalį, yra reeksportu užsiimančios įmonės, nebūtinai ten importuojančios ir lietuviškos kilmės produktus.

„Tikrai bus neženklus skaičius įmonių, kurios gali pasigirti 25 proc. Taip, yra medienos įmonės, kurios 80 proc. ir daugiau eksportuodavo, bet tai būdavo daugiau reeksporto forma“, – tikino R. Varkulevičius.

ELTA primena, kad EK trečiadienį pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtai finansinės priemonės schemai, pagal kurią nuo Kinijos veiksmų nukentėjęs Lietuvos verslas galės gauti iki 5 mln. eurų, o įmonių grupės iki 10 mln. eurų dydžio paskolas apyvartinėms lėšoms. Iš viso tam numatyta skirti 130 mln. eurų.

Sulaukus EK pritarimo, Ekonomikos ir inovacijų ministerija jau pradėjo rengti ekonomikos ir inovacijų ministro įsakymo dėl skatinamosios finansinės priemonės „Tiesioginės paskolos nuo trečiųjų šalių veiksmų nukentėjusiems verslo subjektams“ schemos projektą. Jį patvirtinus, paskolas administruos ir teiks UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

Numatyta, kad į paskolas galės pretenduoti tos įmonės, kurių importo arba eksporto dalis su Kinija 2021 metais sudarė ne mažiau kaip 25 proc. bendros importo arba eksporto dalies.

Paskolos bus teikiamos ne ilgesniam kaip 24 mėnesių laikotarpiui, įskaitant ir paskolos grąžinimo atidėjimo terminą, kuris yra ne ilgesnis kaip 6 mėnesiai nuo sutarties pasirašymo dienos.