„Nedraugiški Kinijos veiksmai ir spaudimas sukėlė sunkumų su šia rinka dirbusiam mūsų verslui. Todėl ėmėmės kompleksinių sprendimų – Europos Komisijai pateikėme vertinti priemonę, skirtą naujų rinkų, partnerių ir eksporto krypčių paieškai, siekiant suteikti galimybę pasiskolinti apyvartinių lėšų.

Ši mūsų rengiama schema yra visiškai nauja, todėl užtruko ją suderinti su EK, tačiau ji gali būti aktuali ir kitoms ES šalims, kurios gali susidurti su trečiųjų šalių ekonominiu spaudimu“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Sulaukus EK pritarimo, Ekonomikos ir inovacijų ministerija jau pradėjo rengti ekonomikos ir inovacijų ministro įsakymo dėl skatinamosios finansinės priemonės „Tiesioginės paskolos nuo trečiųjų šalių veiksmų nukentėjusiems verslo subjektams“ schemos projektą. Ją patvirtinus, paskolas administruos ir teiks UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

Numatyta, kad į paskolas galės pretenduoti tos įmonės, kurių importo arba eksporto dalis su Kinija 2021 metais sudarė ne mažiau kaip 25 proc. bendros importo arba eksporto dalies.
Paskolos bus teikiamos ne ilgesniam kaip 24 mėnesių laikotarpiui, įskaitant ir paskolos grąžinimo atidėjimo terminą, kuris yra ne ilgesnis kaip 6 mėnesiai nuo sutarties pasirašymo dienos.