Tai numatančias Administracinių nusižengimų kodekso pataisas įregistravo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Pagal siūlomą projektą, už atsiskaitymų ir kitų mokėjimų grynaisiais pinigais tvarkos pažeidimą numatyta bauda mokantiems ir mokėjimus priimantiems fiziniams asmenims nuo 300 iki 900 eurų ir mokančių ir mokėjimus priimančių juridinių asmenų arba jų padalinių (filialų) vadovams – nuo 600 iki 1500 eurų.

Už šį administracinį nusižengimą, padarytą pakartotinai, mokantiems ir mokėjimus priimantiems fiziniams asmenims bauda nuo 900 iki 2400 eurų ir mokančių ir mokėjimus priimančių juridinių asmenų arba jų padalinių (filialų) vadovams – nuo 1500 iki 3 tūkstančių eurų.

„Seime svarstomais Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymo ir Civilinio kodekso pakeitimų projektais siūloma įteisinti draudimą atsiskaityti grynųjų pinigų sumomis, viršijančiomis 3000 eurų. Siekiant užtikrinti, kad šie apribojimai asmenims tarpusavyje atsiskaityti grynaisiais pinigais būtų realiai praktiškai taikomi, yra siūloma nustatyti ir administracinę atsakomybę už atsiskaitymų, kitų mokėjimų grynaisiais pinigais tvarkos pažeidimus“, – aiškinamajame rašte projekto būtinybę aiškina S. Šedbaras.

Siūloma, kad kodekso pataisos įsigaliotų 2022 m. lapkričio 1 d.

Šiuo metu galiojančiame Administracinių nusižengimų kodekse nėra nustatytos atsakomybės už atsiskaitymų, kitų mokėjimų grynaisiais pinigais tvarkos pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją