Kinijos muitinės duomenys rodo, kad iš Lietuvos įvežamų prekių vertė kovą siekė 16,6 mln. eurų, vasarį ji buvo apie 8 mln. eurų, o sausį – lygi nuliui. Kinijos žiniasklaida skelbia, kad importo iš Lietuvos apimtis kovą labiausiai didino lazeriai bei vario ir cinko lydiniai.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Vidmantas Janulevičius patvirtino, kad eksportą galėjo auginti būtent šios prekės.

„Taip, kai kurie gaminiai iš Lietuvos patenka į Kinijos rinką, tie, kurie ten turi paklausą, įvežami su vietinių įmonių prašymais. Tai, kas svarbu Kinijai – elektronikos įrengimai, lazeriai, diodai, tam tikri lydiniai, turintys galvanikos elementų“, – BNS sakė V. Janulevičius.

Tačiau jis pabrėžė, kad maisto produktų gamintojams Kinijos rinka ir toliau lieka uždara: „Niekas, kas susiję su Lietuvos maisto pramone, į Kiniją nepatenka“.

Vis dėlto Lietuvos eksportas į Kiniją kovą, palyginti su pernai kovu, buvo beveik dukart mažesnis (pernai – 31 mln. eurų). SEB banko analitikas Tadas Povilauskas abejoja, ar kovo rezultatai gali būti ženklas apie Lietuvai atveriamą Kinijos rinką.

„Matyt, retas turi vilčių, kad artimiausiais mėnesiais eksportas iš Lietuvos į Kiniją atsigaus labiau“, – feisbuke rašė T. Povilauskas.

Jis pastebi, kad toliau mažėja Kinijos prekių eksportas į Lietuvą – vasarį jis buvo 4 proc. mažesnis nei prieš metus, o kovą – 11 proc.: „Galbūt tai susiję su tuo, kad praėjusių metų pabaigoje buvo labai išaugęs eksportas į Lietuvą ir dabar tiesiog sugrįžtama į įprastesnį lygį“.

V. Janulevičiaus teigimu, didžiąją dalį Kinijos eksporto sudaro plataus vartojimo prekės, o Lietuvos pramonei reikalingų medžiagų tiekimas ir toliau neatnaujinamas.

„Importas yra sumažėjęs, strateginių medžiagų, kurios mums reikalingos, įvežimas į Lietuvą neatsinaujino, atkeliauja ne pirmo būtinumo prekės“, – sakė jis.

Prekybos statistiką gali pakoreguoti ir nauji koronaviruso protrūkiai Kinijoje, kur rytiniuose šalies regionuose laikinai uždaromi uostai, sulėtėjo terminalų darbas.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją