Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir dar keli Liberalų sąjūdžio parlamentarai pasiūlė, kad iš valstybės, savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo fondo ar kitų valstybinių fondų biudžetų išlaikomų įstaigų darbuotojai, auginantys jaunesnius nei trejų metų vaikus, galėtų dirbti 32 valandas per savaitę ir gauti vidutinį darbo užmokestį.

Tokia pat teisė būtų suteikiama valstybės ar savivaldybių valdomų viešųjų įstaigų ir Lietuvos banko darbuotojams, o sutrumpinta darbo laiko norma būtų taikoma vienam iš tėvų ar globėjų, jų pasirinkimu, iki vaikui sukanka treji metai.

Prieš balsavimą parlamentarai nepritarė dalies Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narių siūlymui 32 val. darbo savaitę ir įteisinti privačių įmonių tėvams.

Anot jo iniciatorių, visi darbo rinkos dalyviai turi turėti lygias teises, be to, viešajame sektoriuje darbo sąlygos yra geresnės, tad privačių darbuotojų interesai neatstovaujami.

„Jei nepriimame šio pasiūlymo, vadinasi, kad privačiame sektoriuje dirbantys žmonės, dirbančios šeimos, moterys, auginančios vaikus iki 3 metų, turės mokėti pinigus viešojo sektoriaus moterims ir šeimoms tam, kad jie galėtų turėti 4 dienų savaitę“, – Seime kalbėjo „Vardan Lietuvos“ narys Linas Kukuraitis.

Taip pat nepritarta analogiškam Darbo partijos frakcijos narių pasiūlymui, kuriame dar papildomai numatyta, kad į raštišką prašymą trumpinti darbo savaitę darbdavys gali atsakyti per 5 darbo dienas.

„Skauda širdį kalbėti prieš tokį pozityvų šeimai projektą, tačiau (…) negaliu ignoruoti fakto, kad išskirtinės sąlygos sudaromos tik viešojo sektoriaus darbuotojams“, – apgailestavo šios frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Tėvynės sąjungos – krikščionių demokratų frakcijos narys Audrius Petrošius džiaugėsi, jog apsiribojama tik viešuoju sektoriumi, esą privatūs darbdaviai turi daug daugiau priemonių savo darbuotojams skatinti, ko valstybinėse įstaigose trūksta.

Anot jo, patys verslininkai „aiškiai demonstravo“ nepritariantys, kad pataisos būtų pritaikytos ir privataus sektoriaus darbuotojams.

„Klausimas, ar tai būtų teigiamai atsiliepę darbuotojams, ar būtume matę padidėjusį atleidimų skaičių“, – prieš balsavimą kalbėjo A. Petrošius.

„Šiuo sprendimu valstybinį sektorių darome lankstesnį. Privatus sektorius tikrai prisitaikys. Jei jiems trūks darbuotojų, jie ras būdų, kaip tas priemones taikyti. Šiandien jie laisvi taikyti ir tą pačią 4 darbo dienų savaitę“, – teigė jis.

Už projektą balsavo ir palaikymo nesulaukusį pasiūlymą teikę „Vardan Lietuvos“ nariai. Anot L. Kukuraičio, šios DK pataisos yra svarbus simbolinis žingsnis padedant gyventojams derinti šeimą ir darbą, nors dabartinis siūlymas ir prieštarauja pačiame DK įtvirtintam lygiateisiškumo principui.
„Deja, turime sprendimą, kad šia išskirtine 32 val. savaitės teise naudosis tik viešojo sektoriaus šeimos. Tai gali būti tikrai daug neteisingumo sukeliantis sprendimas“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

„Deja, DK įteisinome papildomas privilegijas viešajam sektoriui. Tai yra naujas precendentas. Mano žiniomis, DK nėra papildomų privilegijų viešajam sektoriui ir tokios praktikos niekada nesame turėję“, – frakcijos kolegai antrino Tomas Tomilinas.
Pataisos įsigalios nuo 2023 m. pradžios.