Padėtis rinkose – sudėtinga

Medienos perdirbimo asociacijos direktorius Raimondas Imbrasas pasakojo, kad apie prasidėjusias kovas dėl ribotų medienos resursų jie buvo įspėti dar praėjusių metų pavasarį. Jau tada, kaip teigė, buvo fiksuojamos rekordinės žaliavinės medienos kainos.

Pasak jo, toks deficitas tada pirmiausiai atsirado dėl atsigavusios ekonomikos ir
stipriai padidėjusio vartojimo, ypač JAV. Ten rinkos paklausa, kaip jis tikino, pernai metais išaugo net 60 procentų, o tai lėmė, kad iš Europos į JAV buvo išplukdyta 30 proc. daugiau
žaliavinės medienos negu ankstesniais metais.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad eksportą iš visų Europos šalių labiausiai augino Suomija ir Lietuva. Tai reiškia, kad Lietuvoje dirbantys medienos perdirbėjai turėjo dar mažiau galimybių įsigyti žaliavos vietinėje rinkoje“, – sakė jis.

Europos medienos pramonė, siekdama užtikrinti nepertraukiamą veiklą, kaip aiškino, dalį reikalingos žaliavos įsigydavo ir iš Ukrainos bei Rusijos rinkų, ypatingai, kaip pabrėžė, baldinę, konstrukcinę bei statytoms skirtą medieną, tačiau prasidėjęs karas visai Europai panaikino bet kokias galimybes atsivežti žaliavinę medieną iš šių šalių, o tai reiškia, kad daugiau žaliavinės medienos gali būti nupirkta iš Lietuvos, kas, kaip patikino, galimai lems katastrofišką situaciją kai kuriems Lietuvos medienos perdirbėjams.

Raimondas Imbrasas

„Negalėdami apsirūpinti reikiamomis žaliavomis vietinėje Lietuvos rinkoje, jie bus priversti stabdyti gamybą, atleisti darbuotojus, o gal ir išvis pabaigti savo veiklą.

Švedai, mano žiniomis, jau dairosi į Lietuvą“, – sakė jis.

Siūlo apriboti eksportą

Direktorius tikino, kad, kitaip tariant, šiuo metu medienos perdirbėjai labiausiai baiminasi, jog didžioji lietuviškos medienos dalis bus eksportuojama į užsienio šalis, kas reiškia, jog vietinė rinka gali atsidurti labai prastoje situacijoje, kai medienos trūkumas lems stojančią gamybą ir galimai net užsidarančias įmones.

„Susiklosčius tokiai ypatingai situacijai reikalingi greiti ir netradiciniai įvairių valdžios institucijų sprendimai. Galbūt jie gali būti ir laikini, bet aiškiai nukreipti į tai, kad pirmiausiai reikia stengtis aprūpinti žaliava Lietuvoje veikiančias įmones.

Iš Lietuvos miškų kasmet rinkai pateikiama apie 7 mln. kietmetrio medienos. Iš kurių, apie 3,7 mln. sudaro mediena iš valstybinių miškų. Deja, bet ženkli dalis šios medienos nepatenka į Lietuvoje veikiančias medienos perdirbimo įmones ir, kaip žaliava yra išvežama. Esant nepaprastai situacijai, Vyriausybė kartu su Seimu galėtų bent laikinai apriboti žaliavos eksportą iš Lietuvos ir didžiąją dalį medienos, konkurso būdu, parduoti Lietuvos perdirbėjams“, – siūlė R. Imbrasas.

Jis teigė matantis ir dar vieną išeitį.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į Vyriausybės, kiekvienais metais, tvirtinamas iškirtimo kvotas.

Pastaruoju metu tai sudaro apie 3,7 mln. kubų per metus. Galbūt, kartu su atsakinga miško užsodinimo politika, būtų galima laikinai padidinti kvotą iki 4,2 mln kubų. Tai irgi padėtų spręsti žaliavos trūkumo problemą“, – siūlė jis.

Paklaustas, kodėl medienos perdirbėjai žaliavos negalėtų įsigyti iš kitų kaimyninių šalių, o ne tik iš vietinės rinkos, direktorius kalbėjo apie apsunkintas pirkimo procedūras, kurios išpučia kainas.

„Įstatymai to nedraudžia, tačiau yra įvestos tokios tvarkos, kad paprasčiausiai neapsimoka iš ten vežtis, nes viskas labai išbrangsta. Pas mus viskas daug paprasčiau“, – sakė jis.

Ministerija ieško sprendimų

Aplinkos ministerijos Miškų politikos grupės vadovas dr. Nerijus Kupstaitis redakcijai teigė, kad ministerijai yra žinoma apie medienos importo iš Rusijos ir Baltarusijos apribojimus ir dėl to kylantį medienos trūkumą Lietuvos pramonei bei energetikai.

„Esame gavę Lietuvos medienos perdirbimo įmones vienijančių asociacijų kreipimųsi, kuriuose informuojama apie medienos žaliavos trūkumą dėl minėtų medienos importo apribojimų ir medienos tiekimo iš Ukrainos sutrikimų bei siūlymą apriboti Lietuvoje paruoštos žaliavinės medienos eksportą, apimantį ir šios medienos išvežimą į ES šalis.

Tam siūloma pakeisti medienos prekybos taisykles suteikiant prioritetus vietinei medienos perdirbimo pramonei bei biokuro ruošėjams.

Aplinkos ministerija supranta sudėtingą situaciją žaliavinės medienos rinkoje ir ieško geriausių bei greičiausiai įgyvendinamų būdų padėti Lietuvos medienos perdirbėjams apsirūpinti trūkstama žaliavine mediena“, – sakė jis.

Kaip buvo aiškinama, pagrindinės sprendimų paieškos yra nukreiptos dviem kryptimis.

„Pirmiausia, tai papildomos žaliavinės medienos ir kartu biokuro žaliavos Lietuvoje pasiūlos didinimas neviršijant Vyriausybės patvirtintos metinės valstybinių miškų pagrindinių miško kirtimų normos.

Antroji kryptis – prekybos valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo lieknomis reglamentuojančių teisės aktų peržiūrėjimas siekiant sudaryti palankesnes sąlygas Lietuvos medienos perdirbėjams efektyviau konkuruoti ir rinkos kainomis apsirūpinti valstybiniuose miškuose pagaminta mediena.

Suprantama, kad nepaisant situacijos, Europos Sąjungos veikimo sutartyje įtvirtinto laisvo prekių ir paslaugų judėjimo bei konkurenciją reglamentuojančių teisės aktų niekas neatšaukė, todėl galimų sprendimų paieškos vykdomos laikantis minėtuose dokumentuose apibrėžtų veiklos principų“, – teigė N. Kupstaitis.

Statistikos departamento duomenimis 2021 metais iš Lietuvos buvo eksportuota apie 1,5 mln. m3 žaliavinės padarinės medienos.

„Duomenys apie medienos eksportą atskirai iš valstybinių ir atskirai iš privačių miškų nerenkami, todėl tiksli informacija apie tai nežinoma.

Tiesiogiai užsienio įmonės 2021 metais iš VĮ Valstybinių miškų urėdijos nupirko tik apie 150 tūkst. m3 medienos, tačiau su medienos prekyba susijusių ekspertų nuomone, įvertinus žaliavinės medienos prekybos tarpininkų veiklą, į užsienį 2021 metais galėjo būti išvežta iš viso apie 500-600 tūkst. m3 valstybiniuose miškuose pagamintos žaliavinės medienos, taigi valstybiniams miškams tenka apie trečdalis žaliavinės medienos eksporto.

Atitinkamai, aukščiau paminėti teisinio reguliavimo pakeitimai taip pat darytų įtaką tik maždaug trečdaliui eksporto, kadangi prekyba privačiuose miškuose pagaminta mediena nėra reguliuojama valstybės“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)