Antra pagal dydį pasaulio ekonomika antrą praėjusių metų pusmetį jau prarado jėgą dėl nekilnojamojo turto nuosmukio ir reguliavimo priemonių. Tačiau atkaklus Pekino nulinio kovido požiūris į protrūkius keliuose miestuose šiais metais užkimšo tiekimo grandines ir uždarė dešimtis milijonų žmonių, įskaitant Šanchajaus ir Šendženo ekonominius centrus bei Šiaurės rytų Džilino grūdų aruodą.

Kinijos bendrojo vidaus produkto augimas pirmą ketvirtį buvo 4,8 proc., pirmadienį pranešė NSB, ir šis skaičius viršijo analitikų lūkesčius bei buvo didesnis nei 4 proc. augimas 2021 m. paskutiniais mėnesiais. Tačiau duomenys ne visiškai atspindi slegiantį Šanchajaus karantino poveikį, dėl kurio milijonai žmonių kelioms savaitėms įstrigo namuose. Apribojimai dėl viruso, smogę svarbiausiems miestams kovą, taip pat paveikė mažmeninę prekybą ir padidino nedarbo lygį. Tai pakerta pareigūnų lūkesčius pasiekti šalies visų metų augimo tikslą – maždaug 5,5 proc. – svarbiausiu politiniu laikotarpiu prezidentui Xi Jinpingui, nusitaikiusiam į dar vieną kadenciją valdžioje per partijos kongresą, įvyksiantį vėliau šiais metais.

Pramonės gamybos augimas kovą sumažėjo iki 5 proc., rodo NSB duomenys, ir buvo mažesnis nei sausio-vasario mėnesiais. Mažmeninė prekyba praėjusį mėnesį sumažėjo 3,5 proc., o nedarbo lygis miestuose pakilo iki 5,8 procento.

Praėjusią savaitę automobilių gamintojai, įskaitant „Xpeng“ ir „Volkswagen“, perspėjo apie rimtus tiekimo grandinių sutrikimus ir galbūt net visišką gamybos stabdymą, jei 25 mln. Šanchajaus gyventojų karantinas toliau tęsis.

Pirmadienį Šanchajus pranešė apie pirmas žmonių, visi jie buvo vyresnio amžiaus pacientai, mirtis per šį karantiną ir apie 22 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją