Karas Ukrainoje pakeitė ir kai kurių verslo atstovų elgesį – dalis viešbučių nusprendė nepriimti Rusijos piliečių, nors šios šalies turistų ir taip reikšmingai sumažėjo.

Nidą pamėgę vokiečiai ir austrai baiminasi dėl saugumo

Dalis Austrijos ir Vokietijos turistų, planavusių vykti į Neringą, šį sezoną nusprendė atšaukti rezervacijas, pastebi Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ vadovė Edita Lubickaitė.

„Suprantama, jog Kaliningrado srities kaimynystė daliai žmonių, planuojančių įprastas atostogas Neringoje, kelia saugumo klausimų. Pastebime, jog apgyvendinimo rezervacijų atšaukimų pasitaiko tarp vokiečių ir austrų turistų, planavusių vykti į Neringą“, – BNS sakė E. Lubickaitė.

Ji pabrėžia, kad saugumo padėtis šiame regione yra stabili ir nepakitusi, o atostogauti Neringoje saugu.

Viešbučių atstovai teigia, kad kol kas rezervacijos atšaukiamos iki gegužės 15 dienos, o Neringoje apgyvendinimas rezervuojamas pakankamai aktyviai. Anot privataus sektoriaus atstovų, populiariausias atostogų laikas išlieka birželio pabaiga – rugpjūtis, vyrauja ilgalaikė nuoma.

„Pigesni nakvynės variantai jau rezervuoti iki pat rugsėjo mėnesio pabaigos“, – sakė E. Lubickaitė.

Pasak jos, didelei grupei sezono metu jau dabar sunku rasti laisvų vietų. Visgi situacija kinta, nes dalis vokiečių, austrų grupių atšaukia ankstesnius užsakymus.

„Jeigu patikrintume rezervacijų aktyvumą booking.com sistemoje, tai Nidoje siūlomų apgyvendinimo įstaigų užimtumas rodomas virš 90 proc. Visgi šie duomenys nėra tikslūs, nes dalis apgyvendinimo paslaugų teikėjų, dirbančių su šia sistema, dar nėra atrakinę savo pardavimų, kiti apgyvendinimo paslaugų teikėjai renkasi airbbnb.com sistemą, treti dirba su priejūros.lt ar kopos.lt internetiniais puslapiais“, – aiškino E. Lubeckaitė.

Dėl turistų iš Rusijos verslas sprendžia individualiai

Palangos viešbutis „Žuvėdra“ dėl Rusijos karo Ukrainoje nusprendė nebepriimti Rusijos piliečių. Jo vadovas sako, kad toks sprendimas priimtas dar pirmą karo dieną.

„Kiekvienas turi pradėti nuo savęs, tiek ir kiekvienas pilietis, atsisakydamas rusiškų prekių ar paslaugų, tiek ir verslai, atsisakydami ryšių su šita valstybe. Paskelbėme savo individualią sankciją, kad mūsų viešbutis Rusijos piliečių nebepriims“, – BNS sakė Kristupas Šliogeris.

„Nenorime keisti patalų ir šypsotis teroristinės valstybės piliečiams“, – pridūrė jis.

Viešbučio vadovas teigė, kad turistų iš Rusijos pastaraisiais metais apskritai sulaukiama nedaug.

„Prieš dešimtmetį turistai iš Rusijos sudarydavo daugumą klientų. Paskui jų mažėjo, nuo 2014 metų smarkiai sumažėjo, o pastaraisiais metais buvo visai simboliniai skaičiai. Reikšmingos dalies nėra“, – sakė K. Šliogeris.

Tuo metu Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė sako, kad asociacija nepritaria turistų skirstymui, o kiekvienas viešbutis sprendžia individualiai, ar priimti turistus iš Rusijos.

„Asociacijos valdyba svarstė šitą klausimą – apie požiūrį į turistus iš Rusijos. Mes tikrai nediferencijuojame ir durų neuždarome. Jeigu jie sugeba patekti į Lietuvą, migracijos tarnyba ir kitos institucijos to nenumato, kad jie nepatektų į Lietuvos teritoriją, tai mes juo labiau to nedarysime ir tikrai esame prieš tokį žmonių diferencijavimą“, – BNS sakė I. Valaitienė.

Lietuvos kurortų asociacijos vadovė Kristina Citvarienė sako, kad turizmo informacijos centrai pastaruoju metu nesulaukia užklausų nei iš rusų, nei iš baltarusių apie norą atvykti į šalies kurortus.

Ji taip pat teigia, jog pasitaiko pavienių atvejų, kai viešbučiai nusprendžia nepriimti šios šalies piliečių.

„Kalbant apie apgyvendinimą, kadangi veikia privatus verslas, kiekvienu atveju individualiai ir sprendžiama, ar priimti ar nepriimti, bet tokios informacijos, kuri leistų apibendrintą nuomonę ir poziciją teikti tikrai nėra. Yra tokių pavienių viešbučių, kurie laikosi šitos pozicijos“, – BNS sakė K. Citvarienė.

Nidos centro „Agila“ atstovė sakė kol kas negirdėjusi atvejų, kad viešbučiai nuspręstų nepriimti Rusijos piliečių.

Turizmo rinką pakeitė ne tik karas, bet ir pandemija

Lietuvos turizmo rinką paveikė ne tik karas Ukrainoje, bet ir daugiau nei dvejus metus trukusi koronaviruso pandemija. Pastebima, kad didžiąją dalį turistų iš užsienio Lietuvos kurortuose pakeitė šalies gyventojai.

Pasak E. Lubeckaitės, pastaraisiais metais Neringoje apsilankė daug daugiau vietinių turistų, svečių iš kaimyninių šalių – Latvijos, Lenkijos.

„Jie čia apsistoja po 2-4 paras, domisi įvairiomis aktyvaus laisvalaikio paslaugomis, renginiais, ieško, kur skaniai pavalgyti. Be abejo, išlieka ir tam tikras procentas svečių, kurie į Neringą atvyksta kasmet ir čia praleidžia savo atostogas. Džiugu, jog po pertraukos į Neringą vėl sugrįžta kruizinių laivų keliautojai, kurie visuomet gausiai lankė Kuršių neriją“, – sakė ji.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė I. Valaitienė kalbėjo, jog pastaraisiais metais vietiniai turistai Palangoje sudarė 90-95 proc. visų turistų.

„Kovidas parodė, kad rinkas gali kompensuoti kita, mūsų vietinė turizmo rinka, tai pastaruosius metus taip ir gyvename“, – sakė ji.

Lietuvos kurortų asociacijos vadovės K. Citvarienės teigimu, kol kas sudėtinga prognozuoti, koks bus šių metų sezonas, kadangi rezervacijų laikas sutrumpėjęs iki dviejų savaičių.

„Jei anksčiau būdavo, matai kurį laiką į priekį užpildymą įstaigos, kiek atvyks turistų, tai šiemet dvi savaitės į priekį yra maksimalus terminas, tai kažko planuoti negalima“, – sakė K. Citvarienė.

„Buvo planuota, kad 2022 metai bus atsigavimo metai, nes ir ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje sausį buvo neblogas startas, bet kadangi vasarį įvyko Rusijos invazija į Ukrainą, tai suteikė nežinomumo ir žmonės labai tolimam laikotarpiui neplanuoja“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)