„Kuo aš neabejoju, kad sankcijos turės didžiulį poveikį Rusijos ekonomikai. Labai tikiuosi, kad bus principingi sprendimai dėl dujų ir naftos Europos Sąjungos mastu. Suprantu, kad kai kurioms šalims sunku atsisakyti naftos ir dujų, bet galbūt nebūtina atsisakyti visko, galima nustoti pirkti didesnę dalį ir pan.“, – penktadienį atsakinėdamas į žurnalistų klausimus, teigė G. Šimkus.

Pasak jo, dabartinių ES sankcijų poveikis jau yra pakankamai stiprus, tačiau nepakankamas tam, kad būtų sustabdyta Rusijos karinė agresija.

„Manau, kad tikrai nepakankamas (sankcijų poveikis – ELTA), jeigu tikime, kad Rusija galėtų nustoti daryti tokius karo nusikaltimus, kaip dabar Ukrainoje”, – tikino G. Šimkus.

LB valdybos pirmininkas aiškina žinąs, kad ES narės, priklausomos nuo rusiškų dujų ir naftos, daro skaičiavimus, kaip atrodytų šalių ekonomika įvedus sankcijas visų energetinių išteklių importui iš Rusijos. Anot jo, vertinimai yra skirtingi, bet toms šalims ryžtis principingiems, vertybiniams sprendimams yra labai sudėtinga dėl potencialių nuostolių.

„Tikrai šalys kartais gali atsisakyti ir nemažos dalies, ir tai neturėtų didesnio poveikio, bet poveikis stiprėja eksponentiškai kai kuriose valstybėse, ir čia kyla tam tikrų sunkumų, ir tos šalys narės skaičiuoja, kad gali susidurti su recesija”, – sakė G. Šimkus.

ELTA primena, kad, atsižvelgdama į Rusijos vykdomą karinę agresiją Ukrainoje, Europos Sąjunga (ES) jau yra priėmusi penkis sankcijų Rusijai paketus.

Naujausiame pakete buvo priimtas anglių importo draudimas. Taip pat į Europos uostus nebeleidžiama įplaukti Rusijos laivams.

Penktajame sankcijų pakete buvo išplėstas asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašas bei įvestos sankcijos dar keturiems svarbiems Rusijos bankams, įskaitant antrą pagal dydį šios šalies banką VTB.

Taip pat įtrauktas draudimas daugumai Rusijos sunkvežimių ir laivų patekti į ES, išskyrus žemės ūkio produktus, humanitarinę pagalbą ir energetinius išteklius.

Į sankcijų paketą nėra įtrauktas draudimas importuoti naftą bei dujas iš Rusijos.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį pradėjo diskusijas dėl šeštojo sankcijų paketo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją