„Tikėtina atsakymo sulaukti jau šią savaitę“, – Eltai sakė V. Tamulis.

Meras aiškina, kad šiuo metu didžioji dalis „Lifosos“ darbuotojų yra išėję apmokamų atostogų. Tačiau, pasak jo, yra ir nedidelė dalis dirbančiųjų, prižiūrinčių ir stebinčių gamyklos įrenginius.

„Dėl saugumo negalima veiklą sustabdžius užrakinti visų durų ir išsiskirstyti. Darbuotojai rūpinasi gamykla, jos įrenginiais, kad pasikeitus situacijai ir jei bus gauti leidimai vėl atnaujinti veiklą – tą būtų galima padaryti“, – aiškino Kėdainių meras.

„Lifosa“ – viena stambiausių įmonių ne tik Kėdainių rajone, bet ir regione

Politiko tvirtinimu, „Lifosoje“ dirbo daugiau nei tūkstantis darbuotojų. Pasak jo, per 2021 metus bendrovė valstybės iždą papildė daugiau kaip 32,6 mln. eurų mokesčių, o vidutinis bruto darbo užmokestis „Lifosoje“ buvo 2442,42 euro.

„Lifosa“ buvo, tikiuosi, kad ir liks, vienas stambiausių ir didžiausius atlyginimus mokančių darbdavių ne tik Kėdainių rajone, bet ir regione“, – sakė meras.

Įmonės uždarymas neribotam laikui turėtų didelį neigiamą poveikį visai šaliai

V. Tamulis mano, kad „Lifosą“ uždarius ilgam, stipriai sumenktų regiono gyventojų perkamoji galia bei pajamų negautų įmonę aptarnaujantys vietos verslai.

„Įmonės uždarymas neribotam ilgam laikui turėtų neigiamą poveikį viso regiono gyventojams, socialinei ir ekonominei aplinkai. Tikėtina, kad ne tik Kėdainių miesto, bet ir viso Panevėžio regiono gyventojams, įstaigoms bei organizacijoms, kuriems šilumos energiją tiekia AB „Panevėžio energija“, ženkliai pabrangs centrinio šildymo paslaugos“, – tikino politikas.

Meras mano, kad „Lifosai“ neatnaujinus veiklos, tai bus didelė našta ne tik Kėdainių rajonui, bet ir visai šaliai.

„Konkrečiai Kėdainiai, be to, kad darbuotojai liktų be darbo ir tektų spręsti jų užimtumo bei socialines problemas, dar negautų žemės ir turto mokesčių bei įnašo į Aplinkos fondą. Tikiuosi, kad bus rasta išeitis ir „Lifosa“ galės tęsti veiklą“, – vylėsi V. Tamulis.

ELTA primena, kad dėl sąsajų su Rusija kovo 9 d. pritaikius Europos Sąjungos sankcijas „Lifosa“ savininkui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos šios įmonės sąskaitos, todėl įmonė nebegali atsiskaityti su paslaugų ir žaliavų tiekėjais, sumokėti mokesčių, atlyginimų darbuotojams ir artimiausiu metu nebegalės tęsti savo veiklos.

Kovo 10 d. „Lifosa“ kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, prašydama leisti bendrovei vykdyti būtinus piniginius pervedimus ir išaiškinti, kokia tvarka ir terminais bus leidžiama vykdyti finansines operacijas. Taip pat dėl įšaldytų piniginių lėšų sąskaitoje kreiptasi į bendrovę aptarnaujantį banką.

Bendrovės atstovai kovo viduryje tikino, kad visiškas „Lifosos“ veiklos sustabdymas kainuotų 968 tūkst. eurų per metus.

Balandžio 10 d. dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų netiesioginiam Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ savininkui bankams maždaug prieš mėnesį įšaldžius įmonės sąskaitas gamykla sustabdė savo veiklą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją