Pasak „CNN Business“, Rusija bandė sumokėti rubliais už dvi doleriais denominuotų obligacijų emisijas, kurių terminas baigėsi balandžio 4 dieną, penktadienį pranešime teigė S&P. Agentūra teigė, kad tai prilygsta „selektyviam defoltui“, nes mažai tikėtina, kad investuotojai galės konvertuoti rublius į „dolerių sumas, lygiavertes pradinėms mokėtinoms sumoms“.

Pasak S&P, selektyvus defoltas skelbiamas tada, kai subjektas nevykdo konkretaus įsipareigojimo, bet ne visos savo skolos.

Maskva turi 30 dienų atidėjimo laikotarpį nuo balandžio 4 dienos sumokėti kapitalo ir palūkanų įmokas, tačiau S&P teigė nesitikinti, kad ji jas konvertuos į dolerius, atsižvelgiant į Vakarų sankcijas, kurios kenkia jos „norui ir techninėms galimybėms laikytis įsipareigojimų terminų ir sąlygų“.

Visiškas įsipareigojimų nevykdymas užsienio valiuta būtų pirmas toks atvejis Rusijoje per daugiau nei šimtmetį, kai bolševikų lyderis Vladimiras Leninas atsisakė apmokėti caro vyriausybės išleistas obligacijas.

Dėl Vakarų sankcijų, įvestų prasidėjus karui Ukrainoje, Rusija negali naudotis maždaug 315 mlrd. dolerių vertės užsienio valiutos atsargomis.

Iki praėjusios savaitės JAV leido Rusijai panaudoti dalį įšaldytų aktyvų, kad atsiskaitytų doleriais su tam tikrais investuotojais. Tačiau paskui JAV iždo departamentas užblokavo galimybę šaliai naudotis savo atsargomis Amerikos bankuose, taip siekdamas padidinti spaudimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir dar labiau sumažinti jo karinį iždą.

Rusija dabar planuoja imtis teisinių veiksmų.

„Mes kreipsimės į teismą, nes ėmėmės visų būtinų veiksmų, kad investuotojai gautų savo išmokas“, – pirmadienį prokremliškam laikraščiui „Izvestija“ sakė finansų ministras Antonas Siluanovas.

„Mes pateiksime teismui įrodymus apie savo mokėjimus, kad patvirtintume savo pastangas mokėti rubliais, taip pat, kaip tai darėme užsienio valiuta. Tai nebus paprastas procesas“, – sakė jis, tačiau nenurodė, ką Rusija ketina paduoti į teismą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją