Mažeikių meras Vidmantas Macevičius sako, jog kol kas žmonių mieste daugėja ne dėl planuojamo gamyklos remonto, o dėl karo Ukrainoje.

„Kas keturi metai tas daroma (gamyklos remontas – BNS) ir jeigu atsiranda plius minus keli šimtai žmonių prie 35 tūkst. (Mažeikių gyventojų – BNS), tai didelio poveikio tikrai nėra – jie, kaip sakoma, ištirpsta“, – BNS sakė V. Macevičius.

„O kad ukrainiečių daugėja, tai mes tą pastebime: antradienio ryte jau buvo 279 žmonės, iš jų 152 vaikai“, – pridūrė Mažeikių meras.

Jo teigimu, Mažeikiai didesnio žmonių srauto tikisi ne dabar, kai vyks gamyklos kapitalinis remontas, o kitąmet, kai prasidės esminė įmonės rekonstrukcija.

„Žmonių antplūdis prasidės kitąmet, kada prasidės pagrindiniai rekonstrukcijos darbai, tada ten bus apie porą tūkstančių papildomų darbuotojų“, – sakė V. Macevičius.

„Orlen Lietuvos“ atstovai BNS teigė, kad gegužę-birželį vyksiančio kapitalinio remonto metu gamykloje per dieną turėtų dirbti iki 2 tūkst., o piko metu – iki 5 tūkst. žmonių. Kelių tūkstančių papildomų darbuotojų bendrovė tikisi ir kitąmet, kai gamykloje bus statomas naujas giluminio naftos perdirbimo įrenginys.

Mažeikiuose apie 30 vietų 4 žvaigždučių „Astrum Palace“ viešbutį valdančios bendrovės „Edval“ savininkas Egidijus Ruškys sako, kad pusė viešbučio klientų jau dabar yra trejus metus truksiančios Mažeikių gamyklos rekonstrukcijos generalinio rangovo „Petrofac“ darbuotojai.

„Šiuo metu kaip tik pas mus pusę viešbučio yra užėmę ilgalaikiai nuomininkai iš įmonės „Petrofac“ Indijos padalinio. Dėl jų teko ir virtuvės meniu keisti, nes buvo pageidaujama daugiau vegetariškų patiekalų“, – BNS sakė viešbučio savininkas.

Pasak E. Ruškio, įsibėgėjanti gamyklos rekonstrukcija jo verslui – didžiulė paspirtis.

„Nesinori būti itin dideliais optimistais, bet pagal dabartinę situaciją mes praktiškai nuo gegužės, į priekį žiūrint, užsakymų turime kokiems dvejiems-trejiems, o gal net ketveriems metams į priekį“, – sakė E. Ruškys.

Be to, jis teigė pastebintis, jog visame mieste atsirado didelis poreikis apgyvendinimui: „Labai didžiulis poreikis apgyvendinimo mieste stebimas: kyla būstų kainos, senos statybos penkiaaukščiuose geriau įrengto buto nuoma mėnesiui jau siekia kone 500 eurų“.

Mažeikių viešojo maitinimo įstaigų atstovai tikisi, kad gegužę gamyklos remontuoti atvažiuosiantys darbuotojai užsuks ir pas juos, tačiau kol kas miesto restoranai apytuščiai.

„Ar jau atvažiavo jie? Kol kas nepajutome, deja. Turbūt ne į mano pusę užsuka“, – juokavo picerijos „Bella Napoli“ savininkė Alvida Jurkutė.

Ji viliasi, kad gamyklos remontas bent iš dalies atgaivins per pandemiją faktiškai sunykusį miesto restoranų verslą.

„Kai sužinojau, kad reikia laukti tos gegužės, tai aš ir laukiu. Visi čia, ko gero, laukiam, kad jie išgelbėtų Mažeikius“, – sakė picerijos savininkė.

Tuo metu „Edval“ savininkas ir miesto meras mano, kad pagrindinis ekonominę naudą Mažeikiams duosiantis žmonių srautas mieste bus ne šį pavasarį, o kitų metų pradžioje.

„Kitų metų pradžioje planuojame, kad atvykusiųjų į miestą papildomai bus apie 1,5-2 tūkstančiai. Tada gamykla iš esmės startuos su rekonstrukcija ir miestas tą akivaizdžiai pajus – ne tik viešbučiai, parduotuvės, kavinės, maistas išsinešimui – visi pajus“, – sakė E. Ruškys.

„Kiekvienas atvykęs žmogus atveža vieną kitą eurą – jiems ir gyventi reikia, ir maitintis, dar įvairūs kultūriniai renginiai – žinoma, iš to išlošime“, – pripažįsta Mažeikių rajono meras.

Pasak miesto vadovo, kelerius metus truksianti gamyklos rekonstrukcija apskritai gerina mažeikiškių psichologinę būseną.

„Jau vien psichologinis teigiamas poveikis yra: jeigu gamykla tvarkosi, remontuojasi – reiškia, ji dirbs, čia gyvenantys žmonės turės darbo, o tai dabartinėje neaiškioje geopolitinėje situacijoje yra labai svarbu“, – sakė V. Macevičius.

„Orlen Lietuva“ pranešė, jog nuo gegužės 7 dienos stabdys veiklą beveik dviejų mėnesių kapitaliniam remontui. Toks gamyklos remontas paprastai atliekamas kas ketverius metus.

2022–2024 metais „Orlen Lietuva“ planuoja įgyvendinti didžiausią investicijų projektą nuo 2006 metų, kai gamyklą įsigijo „Orlen“. Pernai spalio pabaigoje ji pasirašė 641 mln. eurų vertės sutartį su Jungtinės Karalystės bendrove „Petrofac“ dėl giluminio naftos perdirbimo įrenginio modernizavimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją