„Inovacijos yra pagrindinis įrankis, vedantis mus į priekį, todėl mūsų tikslas – sukurti pažangiausią viešojo sektoriaus organizaciją Lietuvoje. Norint pasiekti proveržį, gyvybiškai svarbu pagerinti verslui teikiamas valstybės paslaugas, efektyvinti pagalbą ir paskatinti investuoti į inovacijų versle diegimą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Inovacijų agentūra įkurta agentūros „Versli Lietuva“ ir Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) pagrindu bei konsoliduojant Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vykdytas inovacinės veiklos funkcijas.

Pasak ministrės, nuo šiol inovacijų skatinimo ekosistema Lietuvoje bus aiški, vientisa ir veiks darniai, nes įvairioms institucijoms išskirstytos funkcijos, veiklos ir ištekliai bus sutelkti vienoje institucijoje. Nebeliks besidubliuojančių funkcijų ir neapibrėžtos atsakomybės, verslo atstovai aiškiai žinos, kur kreiptis pagalbos – tiek pradedančios, tiek pažengusios įmonės vieno langelio principu čia galės gauti visus atsakymus, ekspertinę pagalbą ir finansavimą.

Naujoji agentūra administruos įvairias inovacijų, skaitmeninimo ir kitas paramos verslui priemones, kurių bendra vertė per artimiausius kelerius metus viršys 500 mln. eurų. Didinant eksportą ir konkurencingumą, daug dėmesio bus skiriama Lietuvos įmonių tarptautiškumui skatinti, eksporto kompetencijoms didinti, naujų kontaktų paieškai ir partnerių tinklo plėtrai, eksporto rinkų diversifikacijai. Į eksporto skatinimą iki 2030 m. planuojama investuoti daugiau kaip 80 mln. eurų.

„Agentūros įkūrimas taps svarbiu impulsu inovatyvaus verslo plėtrai. Turime ambiciją, kad iki 2030 metų kas antros įmonės produktyvumas būtų aukštesnis nei ES vidurkis, privačios investicijos moksliniams tyrimams ir eksperimentinei veiklai patrigubėtų, o eksportui tenkanti aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų dalis išaugtų dvigubai. Naujai agentūrai bus keliami aukščiausi skaidrumo standartai, bus diegiami naujausi vadybos metodai“, – sako agentūros įkūrimą kuravusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.

Inovacijų agentūra rūpinsis verslumo, eksporto ir inovacijų skatinimo paslaugų verslui teikimu, o verslo atstovai bus aptarnaujami, atsižvelgiant į verslo brandos lygį: pradedančiojo, augančio ar brandaus. Atsižvelgiant į tai, bus kuriami atitinkami paslaugų paketai. Agentūra daug dėmesio skirs ekspertinės ir konsultacinės pagalbos teikimui, projektų finansavimui, verslo ir mokslo bendradarbiavimui, aktualios infrastruktūros kūrimui.

Artimiausiu metu ketinama skelbti konkursą Inovacijų agentūros direktoriaus pareigoms eiti. Agentūroje dirbs daugiau kaip 300 darbuotojų. Centrinė būstinė įsikūrusi Vilniuje, agentūra turės regioninius padalinius 13 šalies miestų.

Europos Komisija ir EBPO ne kartą yra pažymėjusios, kad Lietuvos inovacijų politikos sistema veikia neefektyviai, o parama sunkiai prieinama, todėl rekomendavo sukurti vieną už inovacijas atsakingą organizaciją. Inovacijų agentūra įkurta remiantis geriausia užsienio inovacijų agentūrų praktika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją