Muitinės tarpininkavimu užsiimančios įmonės „Bunasta“ įkūrėjas ir vadovas Jurgis Adomavičius pasakoja negalintis nutraukti veiklos Rusijoje, kur Smolenske veikia įmonės padalinys.

„Mūsų įmonės Rusijoje vadovas buvo pakviestas į prokuratūrą. Iš pradžių galvojome, kad pasiskundė darbuotojai dėl atleidimo. O kai jis atėjo, turėjo pasirašyti, kad nemažins įmonės apyvartų, darbuotojų skaičiaus, atlyginimų, išmokų. Kitu atveju gresia 8-eri metai kalėjimo, turto konfiskavimas ir t. t. Direktorius pasirašė“, – pasakoja verslininkas.

Pašnekovas mano, kad su ta pačia situacija susiduria visi iš Rusijos besitraukiantys arba svarstantys tai padaryti verslai.

„Visi su tuo susiduria, nežinau, kodėl jie nekalba apie tai. Kai direktorius ten nuėjo, prokuratūroje buvo apie 200 iškviestų įmonių vadovų, čia vien tik Smolenske. Tarp jų – krūva Lietuvos vežėjų, tikrai matė lietuviškų kompanijų vadovų“, – pažymi J. Adomavičius.

Maža to, verslas susiduria su sunkumais ir dėl užblokuotų sąskaitų.

„Iš kitos pusės, kadangi esame lietuviško kapitalo įmonė, banke užblokuota sąskaita. Nieko negalime daryti su pinigais, nes esame lietuviška įmonė. Ne tas žodis, kokiuose spąstuose esame“, – atvirai sako J. Adomavičius.

Smolenske dirba keliolika darbuotojų, šiuo metu neatleistas nė vienas iš jų. „Bunasta“ vadovas su Delfi pasidalijo ir raštu, kurį gavo prokuratūroje.

„Mokesčių ir rinkliavų teisės aktai grįsti apmokestinimo visuotinumu ir lygybe. Nustatant mokesčius, įvertinama faktinė mokesčių mokėtojo galimybė juos mokėti. Mokestinė diskriminacija ir bet koks mokesčių taikymas remiantis socialiniais, rasiniais, nacionaliniais, religiniais ar kitais panašiais kriterijais negalimas. Mokesčių mokėtojas įpareigotas savarankiškai vykdyti prievolę mokėti mokesčius, rinkliavas ar draudimo įmokas. Tais atvejais, kai mokesčiai per nustatytą laikotarpį nesumokami ar sumokami tik dalinai, numatomos išieškojimo procedūros“, – rašoma jame.

Rašte taip pat nurodoma, kad bendrovės „Bunasta“ veiklos sustabdymas, nenulemtas objektyvių ekonominių procesų ir nukreiptas išimtinai į vietos, t. y. Rusijos, darbuotojų bei prekių, paslaugų vartotojų teisių pažeidimą, taip pat kenkimas Rusijos valstybei ir visuomenei, prieštaraujant federaliniams teisės aktams, užtrauks administracinę ir baudžiamąją atsakomybę.

J. Adomavičius plačiau paaiškino, kokias paslaugas teikė Rusijos rinkoje. Šiuo metu, anot jo, šioje šalyje veiklos apimtys drastiškai susitraukė.

„Mes rūpinomės vežėjais, kurie įvažiuoja per Lietuvos-Rusijos (į Kaliningradą) arba Latvijos-Rusijos pasienius, jie nebūtinai važiuoja į Rusiją, galbūt į Kazachstaną, Uzbekistaną ir kitas šalis. Mes teikiame muitinės deklaracijas Rusijos muitinei.

Nedirbame su vidaus muitine, nedarome importo šalies viduje, dirbame tik su pasieniu. Pagrindiniai pasieniai – Latvijos-Rusijos, Ukrainos-Rusijos, Baltarusijos-Rusijos. Kadangi dabar tų tranzitų nebėra, mes to darbo irgi labai mažai turime“, – pasakoja „Bunasta“ vadovas ir priduria, kad užsakymų skaičius bendroje sumoje sumažėjo iki 77 proc.

Pašnekovas teigia kol kas matantis vienintelį kelią – kažkam perduoti šią veiklą Rusijoje. Tačiau dar ir kitos aplinkybės trukdo toliau vystyti verslą.

„Esame lietuviška kompanija, bet du įmonės akcininkai – Baltarusijos piliečiai, jie suimti Baltarusijoje ir sėdi kalėjime. Tie patys akcininkai yra ir Rusijos įmonėje“, – pažymi jis.

„Esame suspausti tokių replių, niekada gyvenime to nebuvo“, – pridūrė verslininkas.

J. Adomavičius svarsto, kad netekus dalies veiklos, nuostoliai bus be galo dideli.

„Tai yra mūsų sudedamoji dalis. Reikia suprasti, kad daug Lietuvos darbuotojų (susiję – Delfi). Mašina išvažiuoja iš Europos, dirba lietuviai, o mūsų Rusijos darbuotojai daro deklaracijas. Jei mašina išvažiuoja iš Rusijos, tai Rusijos darbuotojai dirba, ir lietuviai dirba. Tai labai paveiks mūsų kelis šimtus darbuotojų Lietuvoje, nuostoliai yra milžiniški. Jau dabar turime apie 50 proc. įmonės susitraukimą“, – teigia įmonės vadovas.

Kalbėdamas telefonu jis pažymėjo kaip tik besilankantis Šveicarijoje ir bandantis ieškoti naujų galimybių teikti muitinės tarpininkavimo paslaugas.

„Bandysime dirbti Vokietijos-Šveicarijos ir Šveicarijos-Italijos pasienyje. Kaip tik aiškinamės, kaip galėtume čia dirbti. Dabar atrodo, kad pati patraukliausia – Šveicarija, antras planas – Norvegija su Švedija“, – pažymėjo jis.

Delfi primena, kad Rusijos prokuratūra kovo pradžioje pareiškė griežčiau kontroliuosianti užsienio bendroves, kurios nusprendė pasitraukti iš šalies.

Nuo tada, kai Maskva pradėjo karinius veiksmus Ukrainoje, savo darbą Rusijoje sustabdė daugybė Vakarų bendrovių, įskaitant H&M, „McDonald's“ ir „Ikea“.

„Prokurorai griežtai kontroliuos, kaip laikomasi darbo teisės, įskaitant darbo sutarčių nuostatas, atlyginimų mokėjimo ir jų dydžio nustatymo tvarkos“, – sakoma Rusijos generalinio prokuroro paskelbtame pranešime.

Pranešime nurodoma, kad tokios priemonės imamasi siekiant „užtikrinti sąžiningų verslininkų interesus“ ir bendrovių, kurios pranešė apie pasitraukimą iš Rusijos, „darbuotojų interesus“.

Kiekvienas atvejis, kai bus stabdoma veikla Rusijoje, „bus teisiškai įvertinamas“ ieškant fiktyvaus ar tyčinio bankroto ženklų, pareiškė prokuratūra ir pridūrė, kad už tokį nusikaltimą taikoma baudžiamoji atsakomybė, rašo BNS.

Prokuratūra taip pat pabrėžė, kad pasitraukti iš Rusijos planuojančių bendrovių vienašališkas atsisakymas vykdyti įsipareigojimus yra „nepriimtinas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)