ES ir JAV šiuo metu rengia naujas sankcijas Rusijai, nes Rusijos pajėgos kaltinamos vykdžius karo nusikaltimus, kai netoli Kyjivo buvo aptikta dešimtys kūnų.

Europiečiai spaudžiami pakirsti Maskvai svarbų energetikos sektorių ir nutraukti didžiulį pajamų srautą, gaunamą iš dujų, naftos bei anglių ir padedantį Rusijai finansuoti karą.

„Nenoriu iš anksto prognozuoti, bet iš tiesų vyksta diskusijos, ką galima padaryti tokiose energetikos srityse kaip anglys ir nafta“, – sakė Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis, atvykęs į ES ministrų posėdį Liuksemburge.

„Vyksta diskusijos apie tai. EK požiūriu, tai neabejotinai yra viena iš galimybių“, – pridūrė jis.

EK Briuselyje rengia sprendimus dėl sankcijų, tačiau jiems priimti reikia vieningo 27 ES valstybių narių pritarimo.

Kol kas nuo Rusijos energijos labai priklausomos šalys, tokios kaip Vokietija, Austrija ir Italija, priešinasi sankcijų taikymui dujoms ar naftai, ir atmeta Lenkijos, Baltijos šalių bei JAV prašymus tai padaryti.

Vokietija pirmadienį pareiškė, kad apie dujų importo draudimą negali būti nė kalbos, nes dujos tebėra svarbios šalies ekonomikai, o Austrija antradienį nurodė, kad galima kalbėti apie anglių importo draudimą.

„Aptarsime šiandien (anglių klausimą)“, – sakė Austrijos finansų ministras Magnusas Brunneris.

„Visada turime atsargiai elgtis su sankcijomis ir ramiai apsvarstyti, kokį poveikį jos daro mums patiems“, – pridūrė jis.

ES užsienio reikalų ministrai galėtų priimti naujausią sankcijų paketą trečiadienį ir ketvirtadienį vyksiančių NATO ar G7 susitikimų metu arba kitos savaitės pradžioje vyksiančiame eiliniame posėdyje.

Nuo tada, kai Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, sankcijos Maskvai buvo derinamos su JAV ir kitomis Vakarų sąjungininkėmis.

Vašingtonas pirmadienį pareiškė, kad „šią savaitę“ paskelbs daugiau sankcijų Rusijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją