Anot jos, būtina visiškai atjungti Rusijos finansų sektorių nuo SWIFT sistemos ir užtikrinti pilną energetinių resursų, pirmiausia naftos ir dujų, embargą. Pasak G. Skaistės, būtina Rusiją atkirsti nuo pagrindinių finansinių srautų, kuriuos generuoja energijos išteklių, tokių kaip nafta ir dujos, prekyba.

„Lietuva jau sustabdė rusiškų dujų importą, taip parodydama sektiną pavyzdį visai Europai. Turime nedelsiant ES mastu priimti sprendimus dėl visiško rusiškų dujų ir naftos atsisakymo – ES nebegali savo lėšomis finansuoti Rusijos karo prieš Ukrainą. Taip pat privalome didinti spaudimą Rusijos finansų sistemai, visiškai atjungiant visus Rusijos bankus nuo SWIFT“, – prieš prasidedant ECOFIN Tarybos posėdžiui Liuksemburge sakė G. Skaistė, ją cituoja finansų ministerija.

Kartu ministrė pažymėjo, jog efektyvios sankcijos būtų uždaryti uostus ir sausumos kelius rusiškoms prekėms, o ES lygmeniu reikalinga sukurti papildomus finansinius instrumentus karo pabėgėlius priimančioms ES šalims.

Anot jos, Europa turi pademonstruoti solidarumą pabėgėlius priglaudžiančioms šalims.

„Ir pasiūlyti konkrečius ir efektyvius finansinius instrumentus, kurie atlieptų pabėgėlius priimančių šalių poreikius. Lietuva yra tarp šalių, kurios susiduria su ženkliausiais pabėgėlių srautais. Darome viską, kad tinkamai priimtume nuo karo bėgančius ukrainiečius mūsų šalyje, tačiau toliau augant pabėgėlių srautams būtina mobilizuoti papildomus resursus ES lygiu“, – teigė G. Skaistė.
ELTA primena, kad, reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir ES kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas, kurių viena pagrindinių – dalies Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės bankų mokėjimų sistemos SWIFT.

Nuo SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kas nėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energetinius išteklius, visų pirma, – dujas ir naftą.

Be to, Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat įšaldytas visas bankų turtas ES. Vakarų valstybėse konfiskuojamas Kremliaus oligarchų turtas, iš Rusijos jau pasitraukė daug didžiųjų Vakarų įmonių.

Tuo metu Europos Komisija iki gegužės pabaigos turėtų pateikti planą, kaip kuo greičiau sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)