Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė pripažįsta, kad tokių atvejų yra, tačiau jie dar nėra ryški tendencija.

„Pirminių ženklų, pastebėjimų jau gavome, tai yra, būtent užsakymų anuliavimo dėl įvardintos priežasties. Tarkime, vokiečių turistai, dar kitų šalių turistai būtent grupės segmente jie tiesiog anuliuoja užsakymą dėl baimių, dėl streso šią vasarą keliauti į mūsų šalį“, – kalbėjo I. Valaitienė.

Ji teigė, kad potencialiems užsienio svečiams bandoma paaiškinti, jog situacija Lietuvoje yra normali.

„Kadangi tai yra tiktai pirminiai tokie užsakymų anuliavimai, tai sakome, kaip yra pas mus, kad pas mus kol kas karas nevyksta, ir dirbame, gyvename, stengiamės gyventi įprastu režimu. Žiūrėsime, kaip bus toliau“, – kalbėjo asociacijos prezidentė.

I. Valaitienės teigimu, jeigu ne karas Ukrainoje, turizmo sektorius po COVID-19 pandemijos smūgio jau būtų iš esmės atsigavęs.

Ingrida Valaitiene

„Jeigu ne karas Ukrainoje, šiais metais būtume pamažu, bet sugrįžę į įprastas vėžes, būtume sulaukę jau daugiau užsienio turistų. COVID pandemijos pasekmė ta, kad mes turėjome daugiau kaip 90 proc. procentų lietuvaičių, tai yra, vietinių turistų ir tik 8 proc. sudarydavo mūsų užsienio svečiai (...).

(Iki pandemijos – red.) santykis buvo visiškai kitas: buvo 55-60 proc. lietuvaičių – vos ne lygios dalys būdavo užsieniečių ir lietuvaičių“, – sakė I. Valaitienė.

Paklausta, ar užsieniečiai palieka daugiau pinigų, negu vietiniai poilsiautojai, asociacijos vadovė sako, kad daug kas priklauso nuo objekto, kuriame apsistojama ir nuo turisto tikslų: tai gali būti poilsis su SPA, baseinais, restoranais ir pirtimis, o gali būti tik nakvynė keliaujant toliau – į Nidą ar Klaipėdą.

Palanga taip pat priima nuo karo bėgančius žmones iš Ukrainos ir bando suteikti jiems pagalbą. Viena iš paramos formų – pasiūlyti darbą. Pašnekovės teigimu, „sandoriai vyksta, žmonės yra įdarbinami“.

„Kita pagalbos forma yra paramos rinkimas, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos nariai duoda savo indėlį, veda į paramos sąskaitą (...) Yra ir gražių iniciatyvų. Verslas, atskiros mūsų asociacijos įmonės daro gražius darbus tyliai“, – sakė I. Valaitienė.

Anot jos, stengiamasi pasirūpinti ir žmonių maitinimu, reikalingais daiktais.

Asociacija žada pirkti dienos pietų kuponų ir perduoti miesto savivaldybei, kad ši paskirstytų juos atvykusiems žmonėms iš Ukrainos.

Čia galite pažiūrėti LNK video: