Kuro kainos – kaip prieš karą

Daugiausia per kiekvieną kelionę į Lenkiją sutaupo tie, kas sieną kerta apytuščiu automobilio baku ir pripildo jį lenkiškoje degalinėje.

Šeštadienį litras E-95 benzino Seinų „Lotos“ degalinėje kainavo 6,63 zloto (1,47 euro), dyzelino – 7,45 zloto (1,66 euro).

Lietuvoje tokias kainas mačiau tik prieš karą. Nors nuo kovo pabaigoje buvusių rekordinių aukštumų Lazdijų rajono degalinėse savaitgalį nurėžta po 3-5 centus, į jas užsuka tik biudžetinių įstaigų transporto priemonės ir tie čiabuviai, kurie neturi laiko keliauti į Lenkiją.

Šį kartą nesinaudojau grynųjų pinigų keityklų paslaugomis, todėl ir kainas iš zlotų į eurus jums perskaičiuoju tuo kursu, kurį man pritaikė bankas – 4,50 zloto už 1 eurą.

Jeigu pinigus būčiau keitęs kioskelyje prie Seinų „Biedronkos“, galėjau dar daugiau sutaupyti, nes tądien už eurą ten mokėjo po 4,57 zloto. Atkreipiau dėmesį, kad keitykla nebesuperka Rusijos rublių, nors prieš karą visada skelbdavo jų kursą.

Lenkai anksčiau atsisakė kaukių

Žinojau, kad šeštadieniais į Seinų „Biedronką“ suvažiuoja nemažai lietuvių, bet nesitikėjau, kad šį kartą jų bus tiek, jog reikės ilgokai sukinėtis po parduotuvės aikštelę, kol pavyko rasti vietą automobiliui priglausti.

Kiek besidairiau, automobilių lenkiškais numeriais nesimatė – vien tik lietuviški.

Antra staigmena – Lenkijos parduotuvėse anksčiau negu Lietuvoje panaikinta prievolė dėvėti kaukes. O trečias netikėtumas – iki pietų lietuviai spėjo išpirkti šviežią mėsą ir liko tik brangiausi vištienos file pjausniai bei faršas.

Turbūt visi esate girdėję apie „Big Mac“ mėsainio testą, kuriuo dažnai nustatomas kainų lygis šalyje.

Mėsainių nemėgstu, todėl išradau savo metodą – „Kaizerio“ bandelės testą. Pigiausią kvietinę „Kaizerio“ bandelę galima atrasti daugelio Europos šalių parduotuvėse, o jų kainos pokyčiai dažniausiai sutampa su bendro kainų lygio kilimu arba kritimu.

Šį kartą „Kaizerio“ bandelė Seinų „Beidronkoje“ kainavo 0,33 zloto (0,07 euro), o praėjusių metų gruodį, dar iki PVM sumažinimo, už ją mokėjau 0,29 zloto (0,06 euro).

Kiaušinių skyrių lietuviai aplenkia

Apsipirkimą pradedu nuo savo mėgstamiausio mėsos gaminio – jautienos tartaro.

250 g. pakuotė atrodo labai panaši į tą, kurią kartais randu Lietuvos parduotuvėse, tik Seinuose ji be jokių akcijų kainuoja 7,99 zloto (1,78 euro), o mūsų šalyje tik per ypatingą akciją „Lidl“ prekybos tinkle pavyko įsigyti už 1,99 euro, o įprasta kaina – 2,99 euro.

Litrinis butelis 2 proc. riebumo pasterizuoto pieno kainuoja 2,39 zloto (0,53 euro), 200 g. lenkiško sviesto „Extra“ – 6,94 zloto (1,54 euro), 400 g. jogurto „Fruvita“ indelis – 2,08 zloto (0,46 euro), kilogramas varškės kremo „Vitello“ – 7,60 zloto (1,69 euro).

Lietuviai abejingai aplenkia „Biedronkos“ kiaušinių skyrių, nes 10 kiaušinių pakuotę ten pigiausiai galima rasti už 6,18 zloto (1,37 euro). Tačiau retas galėjo atsispirti pasiūlymui įsigyti 3l aviečių sirupo už 10,99 zloto (2,44 euro).

Bet sparčiausiai tuštėjo pigiausios lenkiškos degtinės po 19,99 zloto (4,44 euro) už puslitrį lentyna.

Lietuvoje nelabai legalus 95 proc. spiritas „Biedronkoje“ ne tik laisvai pardavinėjamas visiems pilnamečiams, bet ir jam taikoma akcija – pusė litro kainuos vos 49,99 zloto (11,11 euro), jeigu pirksite du butelius. Panašiu būdu pirkėjai skatinami pirkti alų dėžėmis.

Žinomo lenkiško prekės ženklo alaus butelis kainuos 2,49 zloto (0,55 euro), jeigu pirksite visą 12 butelių dėžę. Lietuviai tik apsidairo ir krauna į parduotuvės vežimėlį po 2-3 dėžes. O ant viršaus dar išrikiuoja dvisluoksnio „Queen Bialy“ tualetinio popieriaus 8 rulonėlių pakuotes po 3,99 zloto (0,89 euro).

Cigaretės – pigiau

Jaunos šeimos iš Lietuvos jau įpratino savo kūdikius prie lenkiškų sauskelnių „Dada“. 35 mini dydžio sauskelnių pakuotė „Biedronkoje“ kainuoja 20,99 zloto (4,66 euro), maxi – 24,99 zloto (5,55 euro).

Prie „Biedronkos“ savitarnos kasų atsirado didelis stendas lietuvių kalba, kuriame išaiškinta, kaip galima įsigyti ir aktyvuoti šio prekybos centro nuolaidų kortelę. O savitarnos kasos prieš atsiskaitant už prekes siūlo paaukoti pinigų nuo karo kenčiančiai Ukrainai.

Neradęs „Biedronkoje“ mėsos nupėdinau jos ieškoti kitapus gatvės į lietuviško kapitalo „Vynotekos“ tinklo parduotuvę.

Ten didžiausio pirkėjų susidomėjimo sulaukė „Krekenavos“ kiaulienos kumpis be kaulo po 18,99 zloto (4,22 euro) už kilogramą, bet prisiminiau, kad Lietuvos prekybos centruose per akcijas jo esu matęs ir pigiau.

Tačiau žinomo tarptautinio prekės ženklo cigaretes, kurios Veisiejų „Aibėje“ ir „Norfoje“ kainuoja 5,10 euro, užtikęs Seinų „Vynotekoje“ po 13,50 zloto (3 eurai) susilaikyti negalėjau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)