„Todėl iki balandžio 10 dienos bendrovė nevykdys jokių staigių sprendimų dėl darbuotojų prastovų. Aktyviai bendraujame su profsąjungomis, svarstome visus galimus scenarijus, kad keičiantis aplinkybėms turėtume geriausią sprendimo variantą“, – pranešime sakė „Lifosos“ generalinis direktorius Rimantas Proscevičius.

Pasak jo, sprendimų dėl sankcijų ir akcininkų pasikeitimo laukianti bendrovė šiuo metu iš likusių žaliavų gamina diamonio fosfato trąšas ir jas sandėliuoja. Manoma, jog žaliavų turėtų užtekti iki balandžio 9-10 dienos, tačiau ir nustojus gaminti reikės darbuotojų.

„Tiek veikiantiems, tiek sustabdytiems įrenginiams būtina kvalifikuotų darbuotojų priežiūra, planuojami ir remonto darbai, todėl darbuotojų poreikis išliks“, – sakė bendrovės direktorius.

Pasak jo, „Lifosa“ yra parengusi pasiūlymą valstybės institucijoms, kokiomis sąlygomis bendrovės veikla galėtų būti tęsiama.

„Lifosos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstas Šlama trečiadienį BNS sakė, kad kai kurie darbuotojai šiuo metu naudoja sukauptas kasmetines atostogas, kitus pagal įmonės veiklos stabdymo planą ruošiamasi leisti į prastovas.

Kėdainių meras Valentinas Tamulis trečiadienį BNS teigė, kad dalis bendrovės cechų jau nedirba.

„Lifosoje“ dirba kiek daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų, vidutinis jų atlyginimas, „Sodros“ duomenimis, viršija 2,4 tūkst. eurų.

Bendrovės veikla sutriko po to, kai ES kovo 9-ąją paskelbė sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui A. Melničenkai, o įmonės sąskaitos buvo įšaldytos.

Tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje kontroliuojanti Užsienio reikalų ministerija leido daryti išimtį ir atsiskaityti su darbuotojais bei mokėti už paslaugas, būtinas ir įmonės veiklai ir saugumui.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė kovo viduryje pranešė, kad A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai, tačiau įmonės akcininkų struktūra kol kas nepasikeitė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją