„Manome, kad rezultatai bus geresni išleidus tą pačią pinigų sumą orientuojantis į tuos keturis tikslus negu žiūrint į kitas priemones, kurios ne visada gali duoti norimą efektą“, – sako Lietuvos banko ekonomistas Darius Imbrasas.

Ekonomistas Marius Dubnikovas sako, kad visgi reikėtų kur kas labiau susiaurinti galimų antiinfliacinių priemonių sąrašą ir pasirinkti tik vieną iš keturių.

„Pats geriausias efektas būtų, jeigu mes galėtume sulyginti NPD su MMA. Tai yra neapmokestinamą NPD dydį prilyginti prie minimalaus apmokestinamo dydžio. Ir išvengti ateityje įvairių politinių diskusijų apie tai, koks turėtų būti ateityje tas dydis“, – teigia M. Dubnikovas.

Jo nuomone, visos kitos priemonės šiuo metu tėra valstybės biudžeto švaistymas. O kai prireiks pinigų mažas pajamas gaunantiems žmonėms – jų paprasčiausiai nebus.

„Manau, kad tų nuolaidų nereikėtų daryti. Karo metu, žmonės, kurie uždirba, turėtų susimokėti. Tai yra prieš visiškai mano esybę apie tai, kad mokesčiai turėtų būti mažesni, bet iš tikrųjų šiandien dienai, tie žmonės, kurie gali mokėti mokesčius, jie turi mokėti mokesčius ir turime kaupti pinigus tiems, kurie negalės išgyventi artimiausiu metu su mažomis pajamomis“, – sako ekonomistas.

Pasak Lietuvos banko ekonomisto Imbraso, nebūtų teisinga pasirinkti tik NPD didinimą. Pajamos tokiu atveju padidėtų tik tiems, kurie dirba. Tų, kurie priklauso nuo įvairiausių socialinių išmokų, NPD didinimas nepaliestų.

„Tai sakyti, kad tik NPD išspręs visas problemas, nebūtų teisinga. Juo labiau, kad paties NPD padidinimas nebūtų labai didelė panacėja. Prisidėtų 10-20 eurų, tai šiuo atveju pasižiūrėjus į tą šildymo kompensaciją, ji žymiai daugiau žmogui duoda pajamų į rankas ir jo sąskaita labai išauga“, – teigia D. Imbrasas.

Vyriausybė infliacijos negali valdyti lygiai taip pat kaip šilumos lauke. Šiuo atveju NPD padidinimas yra vienas instrumentas, kurį reikėtų priimti. Jis galėtų įsigyvendinti ir paskui žiūrėti, kaip situacija vystysis. Nes mes niekas nežinome, kokia situacija bus už 6 mėnesių“, – nurodo M. Dubnikovas.

Dubnikovas sako, kad dėl infliacijos kalti esame ir patys – nemokame taupyti.

„Lietuvoje infliacija bus didžiausia Europos Sąjungoje ir ji yra tokia. Ir mes laisvai leidžiame savo pinigus. Tai žinutė yra labai paprasta gyventojams: tiesiog sustokime. Sustokime leisti savo pinigus“, – sako jis.

D. Imbrasas nurodo, kad tarptautiniai veiksniai ir būtent susiję su energetinėmis žaliavomis didina infliaciją.

Kaip tiksliai kovos su infliacija Vyriausybė kol kas neatskleidžia. Antiinfliacines priemones žadama pristatyti artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)