Tai, kad prekybos vietose jau stinga lauke auginamų daržovių, o kainos auga kaip ant mielių, „Kommersant“ informavo keturi šaltiniai. Anot jų, pirmiausia kilo problemų dėl baltagūžių kopūstų, ypač rusiško derliaus, taip pat trūksta morkų ir burokėlių.

Nuo kovo 1 iki 27 dienos tiekėjai kopūstų kainas padidino 56 proc., morkų – 47 proc., o burokėlių – 62 proc., teigia šaltinis iš vieno stambaus prekybos tinklo. Anot pašnekovo, iš esmės kol kas tiekimo kainų didėjimas dar visiškai neatsispindi kainose, kurias moka pirkėjai.

Remiantis „Rosstat“ duomenimis, nuo vasario pabaigos iki kovo 18 dienos kopūstai mažmeninėje prekyboje pabrango 11,14 proc., morkos – 10,73 proc.

Remiantis „Kommersant“ skaičiavimais, grįstais internete prieinamais duomenimis, Maskvos didžiuosiuose prekybos centruose nuo kovo 17 iki 25 dienos kopūstai pabrango 25-30 proc. iki 89-130 rublių už kilogramą, morkos – 11-22 proc. iki 49,9-59,9 rublių už kilogramą.

Du „Kommersant“ šaltiniai iš skirtingų prekybos centrų pažymi, kad prasideda tradicinis 1-1,5 mėnesio truksiantis laikotarpis, kai vietos daržovių atsargos baigiasi, o rinką pasiekia importas.

Kopūstų deficitas kiek juntamas, nes rusiški kopūstai šiais metais baigėsi anksčiau, nei užaugo derlius Uzbekistane, Turkijoje ir Egipte, o tai pasijuto ir kainų dinamikoje, „Kommersant“ paaiškino pašnekovas. Jo teigimu, kai kurie tinkamas sąlygas daržovių laikymui turintys augintojai riboja pardavimus, tikėdamiesi sulaukti didesnių kainų. Didieji prekybos tinklai oficialiai komentarų šia tema nedalija. Tik „Metro“ patikino, jog su sunkumais dėl daržovių nesusiduria.

Užsidaranti Prisma Rusijoje

Vykdomasis bulvių ir daržovių rinkos dalyvių sąjungos direktorius Aleksejus Krasilnikovas pažymi, kad 2021 metais dėl kelių iš eilės kopūstams nepalankų sezonų jų užauginta mažiau. Remiantis „Rosstat“ duomenimis, 2021 metais kopūstams skirti plotai ūkiuose sumenko 7,2 proc. iki 71,3 tūkst. hektarų, o derlius sumenko 10,4 proc. iki 2,37 mln. tonų.

Pavasario sezoną Rusijos daržovių augintojai pradėjo turėdami menkų atsargų: „Rosstat“ duomenimis, kovo 1-ąją didžiosios bendrovės teturėjo 156,1 tūkst. tonų, o tai net 35 proc. mažiau nei prieš metus pavasarį, sako A. Krasilnikovas.

Daržovių augintojo „Prinevskoje“ generalinis direktorius Muchažiras Jetujevas pabrėžia, kad dėl menko pelningumo dauguma ūkių pastaraisiais metais nusprendė kopūstų nebeauginti arba auginti žymiai mažiau.

Kopūstus žymiai sudėtingiau laikyti (lyginant su kitomis daržovėmis), o derliui nuimti reikia daugiau darbo rankų, aiškina M. Jetujevas. Ūkyje „Predportovyj“ teigiama, kad praeitų metų derliaus kopūstų atsargos kovą išparduotos, o sunkumai rinkoje tiesiogiai susiję su saugyklų, kurioms reikalingos nemenkos investicijos, trūkumu.

Prekyba Rusijoje

Rusijos žemės ūkio ministerijos atstovai „Kommersant“ sakė, kad daržovių vidaus rinkoje tikrai nepritrūks. Remiantis muitinės duomenimis, nuo 2022 metų pradžios iki kovo 20-osios bulvių importas į Rusiją išaugo 5 proc., morkų, ropių ir burokėlių – 7,8 proc., o kopūstų – 39,1 proc. Daržovių tiekimas iš Egipto, Turkijos, Izraelio ir Azerbaidžano stabilus, o iki rugsėjo 30 dienos daržovių importui taikomi nuliniai muitai. Ministerijos atstovai pridūrė, kad naujo derliaus daržovės rinkoje padeda kainų situaciją stabilizuoti.

Anot A. Krasilnikovo, augintojams didelės kainos taip pat gresia tam tikromis rizikomis. 2010-2011 metais po sausros lauke augančių daržovių kainos taip išaugo, kad vartotojai pradėjo jų atsisakyti, vietoje jų rinkdamiesi kruopas bei makaronus, primena pašnekovas.

2022 metais, priduria A. Krasilnikovas, Rusijos Federacijoje planuojamas daržovėms auginti skirtų plotų didinimas 20 tūkst. hektarų, tai bus daroma ir už ministerijos pinigus. M. Jetujevas nuogąstauja, kad ūkiams dėl tarptautinės įtampos, kurią lėmė Rusijos Ukrainoje pradėtas karas, gali kilti problemų dėl sėklų, nors kol kas atsargų ir pakanka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)