Prieš Rusijai vasario 24 d. įsiveržiant į provakarietišką kaimynę Londone įsikūręs ERPB prognozavo, kad Ukrainos BVP šiemet augs 3,5 proc., o Rusijos ekonomika – trimis procentais.

ERPB teigia esanti pirmoji tarptautinė finansų institucija, atnaujinusi augimo prognozes nuo karo Ukrainoje pradžios praėjusį mėnesį.

Naujausiose prognozėse „manoma, kad paliaubos bus sudarytos per porą mėnesių, o tada netrukus prasidės didelės Ukrainos atstatymo pastangos“, sakoma pranešime.

Pagal tokį scenarijų Ukrainos BVP kitais metais turėtų atsigauti 23 proc., o sankcijų paveiktai Rusijai numatomas nulinis augimas.

ERPB buvo įkurtas 1991 m., siekiant padėti buvusio sovietinio bloko šalims pereiti prie laisvosios rinkos ekonomikos, tačiau nuo to laiko išplėtė savo aprėptį, įskaitant Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalis.

Bankas prognozuoja, kad jo investicijų zona, neįskaitant Baltarusijos ir Rusijos, šiemet augs 1,7 proc., anksčiau lapkritį prognozuotas 4,2 proc. augimas. Tikimasi, kad 2023 m. augimas padidės iki penkių procentų.

„Prognozės susijusios su labai dideliu neapibrėžtumu, ypač kalbant apie tokias neigiamas rizikas, jei karo veiksmai paaštrėtų arba būtų apribotas dujų ar kitų prekių eksportas iš Rusijos“, – perspėjo bankas ir pridūrė, kad pasaulio ekonomika susiduria su „didžiausiu bent jau nuo aštuntojo dešimtmečio pradžios tiekimo šoku“.

„Bankas prognozuoja, kad išaugusios prekių, tokių kaip maistas, nafta, dujos ir metalai, kainos turės didelį poveikį ekonomikai, ypač mažesnes pajamas gaunančiose šalyse. „Rusija ir Ukraina tiekia neproporcingai didelę prekių dalį, įskaitant kviečius, kukurūzus, trąšas, titaną ir nikelį“, – pabrėžia skolintojas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją