Kaip nurodoma, pasirengusiems asmenims iš karto būtų siūlomas darbas, o besirengiantiems nustatomos priežastys, kliudančios susirasti darbą ir ieškoma kaip jas pašalinti. Tai padės darbdaviams greičiau surasti tinkamos kvalifikacijos darbuotojus, o darbuotojams jų lūkesčius atitinkančius darbus. Besirengiantiems darbo rinkai asmenims ir toliau nereikės mokėti privalomo sveikatos draudimo.

„2021 m. darbo rinkoje buvo geri: daugiau žmonių dirbo ir daugiau uždirbo. Dėl taiklesnės COVID paramos ir geros ekonominės situacijos 2021 metais apie 30 tūkst. daugiau žmonių dirbo, jų darbo užmokestis buvo per 10 proc. didesnis, (per 4 proc. atsižvelgiant į infliaciją).

Tačiau nesinori sustoti, todėl siūlome ilgalaikes priemones, kad pagerintume Užimtumo tarnybos paslaugas darbdaviams ir žmonėms, ieškantiems darbo“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Pokyčiais siekiama kuo greičiau padėti ieškantiems darbą ir jį siūlantiems surasti vieniems kitus. Tarpininkavimo paslaugos bus teikiamos tik ieškantiems darbo, o ne formaliai registruotiems Užimtumo tarnyboje.

Paslaugos darbdaviams

Dabar dalis Užimtumo tarnybos klientų vengia dirbti, nes turi skolų, priklausomybių, rūpinasi vaikais ar tėvais, neturi kaip atvykti į darbo vietą ar dirba nelegaliai. Kiti stokoja motyvacijos ir aktyvumo ieškant darbo ar naujų karjeros galimybių, ar nebeturi socialinių įgūdžių, nes nedirba jau ilgą laiką (kartais net ilgiau nei dešimt metų).

Planuojama tokių asmenų nebesiųsti pas darbdavius, bet priskirti darbo rinkai besirengiantiems asmenims ir kartu su savivalda bei nevyriausybinėmis padėti išspręsti jų įsidarbinimo problemas.

Jei darbo rinkai besirengiančio asmens kliūtys užimtumui sudėtingos (kompleksinės), siekiant jas išspręsti bus formuojama atvejo vadybos komanda ir organizuojamas paslaugų teikimas savivaldybėse. Toks atskyrimas turėtų reikšmingai pagerinti Užimtumo tarnybos paslaugas darbdaviams, jiems būtų siunčiami tik motyvuoti ir tikrai darbo ieškantys asmenys.

Darbo rinkai besirengiantys gyventojai toliau bus valstybės draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu ir gydomi.

Privalomojo sveikatos draudimo neteks tik tie asmenys, kurie dirba nelegaliai, t. y. turi pajamų, tik vengia mokėti mokesčius. Tokie gyventojai privalėtų susimokėti privalomąjį sveikatos draudimą patys.

Ieškantiems darbo – papildomos paslaugos

Didinama ir plečiama parama judumui – kelionės išlaidos bus kompensuojamos ne tik vykstant į darbą, bet ir vykstantiems į darbo pokalbį su darbdaviu ar konsultaciją į Užimtumo tarnybą. Taip pat didinama maksimali kompensacija iki 30 proc. MMA (t. y. 219 Eur) per mėnesį, o terminas ilginamas nuo 3 iki 4 mėnesių.

Darbo pasiūlymai bus teikiami atsižvelgiant į ankstesnį bedarbio darbo užmokestį, dabar nėra atsižvelgiama. Pirmus 3 mėnesius turės būti siūlomas ne mažesnis kaip 80 proc. buvusio atlyginimo, o 4–9 mėnesiais – 60 proc. Visais atvejais siūlomas darbo užmokestis negalės būti mažesnis už gaunamą nedarbo socialinio draudimo išmoką. Nuo 10-to mėnesio tinkamas darbas būtų toks, kuris nebūtinai atitinka asmens kvalifikaciją, kompetenciją, turimą darbo patirtį, bet atitinka sveikatos būklę ir nustatytas kelionės iki darbo vietos ir atgal trukmę bei išlaidas.

Daugiau dėmesio ir finansavimo mokymams: pradėtumėme finansuoti neformalųjį švietimą ir aukštojo mokslo modulius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)