Ignitis grupės“ valdomų grupės įmonių konsoliduotas grynasis pelnas už 2021 m. siekė 153,9 mln. eurų ir buvo 16,7 proc. mažesnis nei 2020 m. Didžiąją dalį grynojo pelno – apie 60 proc., arba 90 mln. eurų – sugeneravo nereguliuojama (komercinė) bendrovės veikla (ši pelno dalis padengia visą bendrovės išmokamų dividendų sumą).

Atitinkamai apie 40 proc. grupės konsoliduoto grynojo pelno – 64 mln. eurų – gautas iš reguliuojamos veiklos. Šiai pelno daliai elektros ir gamtinių dujų kainų augimas įtakos neturėjo: reguliuojamos veiklos pelnas yra griežtai ribojamas ir negali viršyti reguliuotojo (Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos, VERT) nustatytos kapitalo grąžos normos, kuri 2021 m. siekė 2,5–4,5 proc. (po mokesčių), priklausomai nuo reguliuojamos veiklos tipo.

„Didžioji dalis „Ignitis grupės“ išmokamų dividendų – virš 73 proc. – patenka į valstybės biudžetą ir naudojamos valstybės funkcijų finansavimui, t. y. įvairiomis formomis grįžta Lietuvos visuomenei.

Dividendų išmokėjimas grupės reguliuojamų veiklų kainai, taigi, ir gyventojų gaunamoms sąskaitoms už energiją, jokios įtakos taip pat nedaro“, – teigia finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

Dividendų mokėjimas yra svarbus veiksnys įmonei, kurios akcijos yra listinguojamos vertybinių popierių biržose. Dividendai mokami laikantis „Ignitis grupės“ dividendų politikos, kuri numato bent 3 proc. metinį dividendų augimą. Bet koks nukrypimas nuo dividendų politikos turėtų reikšmingą įtaką bendrovės akcijų vertės sumažėjimui ir investuotojų pasitikėjimo praradimui, kapitalo kaštų išaugimui, o tuo pačiu ir tolesnės grupės įmonių veiklos vykdymui, taip pat grupės įgyvendinamiems ir planuojamiems įgyvendinti strateginiams energetiniams projektams.

Pasak finansų viceministro G. Norkūno, „Ignitis grupės“ valdomų grupės įmonių vykdoma veikla (tiek reguliuojama, tiek komercinė) bei valdomas turtas – elektros ir gamtinių dujų skirstymo infrastruktūra, elektros energijos gamybos pajėgumai – yra kertinė šalies strateginė energetikos infrastruktūra.

„Pastarieji geopolitiniai įvykiai, kai visa Europa susiduria su energetikos kainų augimu bei priklausomybe nuo Rusijos energetinių išteklių, rodo, kad Lietuvai labai svarbu užsitikrinti energetinę nepriklausomybę nuo trečiųjų šalių, stiprinti atsinaujinančią energetiką bei investuoti į infrastruktūrą, kad patys pasigamintume elektros tiek, kiek reikia valstybei“, – teigia G. Norkūnas.

73,08 proc. „Ignitis grupės“ akcijų valdo Finansų ministerija, o 25,25 proc. – smulkieji investuotojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją